

Jarno Rosvall (vas.) luovutti eduskunnan puhemies Maria Lohelalle rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkoittaminen -kansalaisaloiteensa 27. marraskuuta 2015 Helsingissä.
54 324 suomalaista vaatii ulkomaalaisrikollisia ulos – Puuhamies: ”Oli pakko tehdä jotain”
Helsinkiläinen kaupan alalla työskentelevä Jarno Rosvall on tyytyväinen mies. Hänen vireille laittamansa kansalaisaloite ulkomaalaisten karkottamisesta sai voimakkaan vastaanoton eduskunnan lähetekeskustelussa eilen torstaina.
– Kyllä tuli hyvä fiilis, että jotain on saanut aikaiseksi. Eduskunnassa puhuttiin aloitteen puolesta ja vastaan. Lämmötkin taisivat nousta joillakin. Aloite sohaisee muurahaispesää ja saa asioita etenemään toivottavasti nopeammin kun yli 54 000 ihmistä on asian puolella, Rosvall toteaa.
Rosvall pani kansalaisaloitteen vireille 5. marraskuuta 2014.
”Aloite lähti leviämään kulovalkean tavoin ja allekirjoituksia alkoi tulemaan hyvin”
– Päätin pistää aloitteen vireille sen jälkeen, kun loka-marraskuussa oli uutisoitu maahanmuuttajan tekemästä raiskauksesta. Oli pakko tehdä jotain, koska vastaavia ikäviä rikoksia uutisoitiin toistuvasti.
”Maassa ollaan maan tavalla”
Kansalaisaloitteessa esitetään, että ”- jatkossa rikokseen syyllistynyt ulkomaalainen maahanmuuttaja voitaisiin karkottaa maastamme ja asettaa maahantulokieltoon, sekä hänen oleskelulupansa voitaisiin mitätöidä saman tien”.
Nykyisen ulkomaalaislain mukaan maasta voidaan karkottaa oleskeluluvalla oleskellut ulkomaalainen, joka on tehnyt rikoksen, jonka enimmäisrangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta tai henkilö on syyllistynyt toistuvasti rikoksiin.
– En tiennyt aloitetta tehdessäni, että lakihan on jo mahdollistanut karkottamisen. Sain kuitenkin herätettyä ihmiset ja päättäjät, jotta he tekisivät muutoksia lakiin.
Rosvall haluaa, että karkottaminen voitaisiin tehdä nykyistä nopeammin.
”Sitä voisi toki miettiä, että suorittaako vankeusrangaistuksen esimerkiksi jossain muualla kuin kotimaassa, jos karkotus rikkoisi varmuudella kansainvälisiä sopimuksia. Mahdolliset valitukset voidaan hoitaa videopuheluna. Ei tarvitse lennättää ihmistä erikseen Suomeen”
– Rikokseen syyllistyneen karkotus voi kestää valituksineen peräti kolme vuotta ja prosessi maksetaan verovaroista. Mielestäni maassa ollaan maan tavalla ja jos ei siitä tykkää, niin sitten maasta pois nykyistä nopeammin. Nyt jos syyllistyy johonkin, niin ei ole pelotetta, että joutuisivat täältä lähtemään, Rosvall sanoo.
Aloitteen mukaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset karkotettaisiin vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta.
– Sitä voisi toki miettiä, että suorittaako vankeusrangaistuksen esimerkiksi jossain muualla kuin kotimaassa, jos karkotus rikkoisi varmuudella kansainvälisiä sopimuksia. Mahdolliset valitukset voidaan hoitaa videopuheluna. Ei tarvitse lennättää ihmistä erikseen Suomeen, Rosvall esittää.
Toistuvat rikokset toivat nimiä
Kansalaisaloite keräsi vaadittavat 50 000 tuhatta allekirjoitusta viime huhtikuussa. Väestörekisterikeskus tarkasti, että hyväksyttäviä kannatusilmoituksia oli riittävästi. Sen jälkeen asia eteni eduskuntaan.
– Aloitteen vireille laittaminen ei ollut vaikeaa. Pieniä muodollisuuksia jouduin korjaamaan ennen aloitteen julkistamista.
Rosvall ei aluksi juurikaan mainostanut aloitetta, mutta häntä neuvottiin laittamaan kampanja pystyyn Facebookiin.
– Se kannatti, sillä aloite lähti leviämään kulovalkean tavoin ja allekirjoituksia alkoi tulemaan hyvin. Se oli ilmaista markkinointia ja kaiken a ja o. Tein vielä sivun, jolle aloin linkittämään uutisia ulkomaalaisten tekemistä rikoksista.
Kansalaisaloite.fi-palvelun kuvaaja osoittaa, että kannatusilmoitusten määrä kasvoi, kun tieto Helsingin Tapanilan raiskauksesta tuli julkisuuteen. Poliisi kertoi pidättäneensä ulkomaalaistaustaisia nuoria, joita epäiltiin naisen raiskauksesta.
– Selvä kannatuspiikki tuli joukkoraiskauksen uutisoinnin jälkeen. Myös paljon väkeä keräävillä keskustelufoorumeilla mainittiin aloitteesta eli monet minulle tuntemattomat alkoivat mainostamaan sitä.
Mediajulkisuutta Rosvall sai viime huhtikuussa sen jälkeen kun oli saanut kerättyä 50 000 allekirjoitusta.
– Valtamedia ei puhunut juuri mitään ennen kuin sain kasaan vaadittavan määrän allekirjoituksia. Mediajulkisuus ei tuonut lisää kuin muutamia tuhansia nimiä, mutta tavoite oli jo saavutettu.
Mika Rinne
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-Nuoret: Suomi on Pohjolan heikoin lenkki – miksi, ministeri Orpo?

Economist: Miten turvapaikkakriisi saadaan hallintaan?

Eerola: Ulkomaalaisten rikollisten karkottaminen mahdollista jo nyt – ”Pelkkä sakkorangaistuskin voi riittää”

Ulkomaalaiset viihtyvät suomalaisvankiloissa: ”Olot kuin viiden tähden hotellissa”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää