Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki aiheutti kohun viime viikolla kertomalla The Telegraph –lehden haastattelussa Suomeen saapuneesta, uudesta seksuaalirikosilmiöstä. Koskimäki sanoi, ettei vastaavaa rikosilmiötä tunnettu Suomessa ennen kuin maahan saapui 32 000 turvapaikanhakijaa.

Koskimäki kertoi Telegraphin haastattelussa myös uudenvuoden tapahtumista, jossa Helsingin rautatieaseman asematunneliin kokoontui noin 1 000 turvapaikanhakijaa. Helsingin poliisi kertoi saaneensa ennen uutta vuotta vihiä, että pääkaupunkiseudulla olevilla turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia kuin Kölnin rautatieasemalla kokoontuneilla miehillä.

Poliisi pelasti Helsingin kaaokselta

Kohua lisäsi Koskimäen STT:lle antama haastattelu, jossa hän sanoi pysyvänsä kannassaan.

– Toimittaja ei tuntunut ymmärtävän viestiämme ilmiöstä ja varautumistamme merkittävällä resurssilla uuteen vuoteen. Helsingissä olisi ollut kaaos, ellei poliisi olisi ollut paikalla näkyvästi, tehnyt kiinniottoja ja puuttunut järjestystä loukkaaviin tilanteisiin, Koskimäki sanoo.

Hän kokee lausuntoaan väärinymmärretyn tarkoitushakuisesti joidenkin tahoilta.

– Olen työskennellyt 25 vuotta poliisissa: rikostutkijana ja kenttätehtävissä. Olisi suorastaan absurdia, jos en tietäisi rikoshistoriaa.

Uhreissa myös alaikäisiä

Koskimäki kertoo ulkomaalaisten miesjoukkojen tekemiä seuranta-ahdisteluja leimaavan aggressiivisuuden ja heikkojen uhrien seuraan lyöttäytymisen. Uhreissa on myös alaikäisiä. Ilmiön olemassaolosta Helsingin poliisi on kuullut kenttäpoliisien lisäksi järjestöiltä ja kansalaisilta. Helsingin poliisi kertoi ahdistelusta jo syyskuussa ja piti ilmiöstä tiedotustilaisuuden joulukuun alussa.

– Saamme koko ajan lisää tietoa keskustassa uutta vuotta viettäneiltä. Tänäänkin on tullut useita uusia yhteydenottoja poliisille, Koskimäki sanoo.

Hän uskoo, että poliisin ulostulo mediassa tarvittiin, jotta kansalaiset rohkaistuivat kertomaan ahdisteluista.

– Hyvä näin, jotta pääsemme ilmiön lopettamaan. Teemme kaikkemme tutkinnassa ja ennalta estävässä työssä.

Poliisin tehtävä ei ole vähätellä

Julkisuuskohun myötä muun muassa Naisasialiitto Unioni otti kantaa apulaispoliisipäällikön haastatteluun. Se piti Koskimäen näkemyksiä uudesta ilmiöstä erikoisina.

Koskimäki on kuitenkin saanut noin 150 viestiä, erityisesti naisilta. Pääsääntöisesti he ovat ymmärtäneet Koskimäen lausunnon viestin.

– Poliisin tehtävä ei ole vähätellä asioita tai ottaa kantaa, saati lietsoa ulkomaalaisvihaa. Meidän tehtävämme on kertoa faktat.

MARIA SYVÄLÄ