Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen ihmettelee Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Katju Aron kommentointia apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen havainnoista Suomeen saapuneesta ja ulkomaalaisten turvapaikanhakijoiden mukanaan tuomasta uudesta seksuaalihäirintäilmiöstä.

Puheenjohtaja Aro esitti Iltalehdessä, että poliisi on ylittänyt valtuutensa ja poliisin lausuntoja tulisi korjata. Aron mielestä poliisin tiedottamisessa tulisi ottaa vastedes tiukka asialinja.

– Aron kommentoinnista tulee tunne, että Naisasialiitto Union ei allekirjoita poliisin näkemystä Suomeen saapuneesta uudesta naisiin kohdistuvasta häirintäilmiöstä. Poliisi tiedotti viime joulukuussa, että naisiin kohdistuu enemmän seksuaalista ahdistelua, johon liittyy myös se, että miehet lähtevät seuraamaan naisia, käyvät käsiksi ja suutelevat väkisin. Pahimmassa tapauksessa teot ovat olleet vieläkin vakavampia, joista on tullut myös tuomioita, Juvonen toteaa.

– Aro näkee, että ilmiö ei ole uusi ja hän vetoaa kommentissaan viime vuotisiin tilastoihin. Laki seksuaalisesta ahdistelusta astui voimaan reilu vuosi sitten ja on hienoa, että tilastoissa näkyvät uuden lain voimaantultua esiin nousseet tapaukset. On totta, että tapauksia on tullut esiin ja ilmiö kaikkinensa on tullut päivänvaloon. Myös törkeiden raiskausten tilastointi ja tapaukset ovat lisääntyneet sillä rikoslakiin tuli muutos, että alle 18-vuotiaaseen kohdistuva raiskaus tulkitaan aina törkeäksi raiskaukseksi. Lainsäädännön ohjaaminen tähän suuntaan on ollut erittäin hyvä asia ja olin myös itse lakivaliokunnassa viime eduskuntakaudella ajamassa juurikin näitä asioita.

Yksikin tapaus on liikaa

Juvonen painottaa, että yksikin ahdistelutapaus on liikaa, tapahtuu se sitten Helsingissä tai Kuopiossa.

– Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on ollut Suomessa aina ja Suomi on valitettavasti kärkipaikoilla naisiin kohdistuvan väkivallan tilastoissa. Meidän kaikkien tulee yhdistää voimamme ja viisautemme, jotta saamme tuon kehityksen kaulan katkaistua. Myös ennakointia ja katsetta tulevaisuuteen tarvitaan. Väkivalta, häirintä, ahdistelu ja raiskaus ovat kaikki tuomittavia, teki ne sitten kuka tahansa.

– Tarvitaan poliisin, päättäjien ja koko yhteiskunnan valppautta ja mielestäni juuri siitä esimerkiksi apulaispoliisipäällikkö Koskimäen antamassa lausunnossa on kyse. Kevään ja kesän myötä myös näemme, mihin suuntaan poliisin esittämä ilmiö kehittyy ja onko kyseessä todellakin vain ohimenevä ilmiö – vaiko asia, joka on tullut jäädäkseen.

SUOMEN UUTISET

Tagit