Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen vaatii turvapaikanhakijoiden liikkumisoikeuden rajoittamista.

– Viime syksynä alkaneen turvapaikanhakijatulvan myötä Suomeen on tullut yli 30 000 turvapaikanhakijaa, joista valtaosa on nuoria miehiä. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvun myötä turvattomuus kansalaisten keskuudessa on lisääntynyt, mihin syynä on esimerkiksi turvapaikanhakijoiden aiheuttamat levottomuudet, kuten järjestyshäiriöt ja pahoinpitelyt sekä raiskaukset ja tyttöjen ja naisten seksuaalinen ahdistelu, Immonen listaa.

Turvapaikanhakijat eivät piittaa säännöistä

Immonen viittaa poliisin viime viikolla julkaisemiin tilastoihin, joiden mukaan turvapaikanhakijoiden epäillään syyllistyneen lähes tuhanteen rikokseen. Listan kärjessä ovat pahoinpitelyt (278), näpistykset (177) ja lievät pahoinpitelyt (83).

Turvapaikanhakijoita epäillään myös lukuisista vakavista seksuaalisen koskemattomuuden loukkaamiseen liittyvistä rikoksista, kuten törkeistä raiskauksista (12), raiskauksista (13), seksuaalisista ahdisteluista (22) ja lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä (11).

– Turvattomuuden tunnetta ja huolta kantaväestössä on herättänyt myös joidenkin turvapaikanhakijoiden epäasiallinen käyttäytyminen uimahalleissa, lasten kuvaaminen kameroilla sekä nuorten tyttöjen kyseenalainen puhuttelu ja ahdistelu julkisilla paikoilla, kuten koulujen tai leikkipuistojen läheisyydessä, Immonen huomauttaa.

– Maahanmuuttovirasto ja SPR ovat tiedottaneet antavansa jatkuvasti maahantulijoille perehdytystä ja opastusta siihen, miten Suomessa saa tai ei saa toimia, mutta siitä huolimatta yleisiä normeja ja sääntöjä rikotaan jatkuvasti turvapaikanhakijoiden toimesta.

Ahdistelu kitkettävä välittömästi

Immonen huomauttaa, että Eurooppaan ja Suomeen on rantautunut ulkoeurooppalaisten maahanmuuttajien mukana vähitellen myös uudenlaisia kielteisiä ilmiöitä ja rikosmuotoja, kuten joukkoraiskauksia sekä niin kutsuttu taharrush gamea, mikä tarkoittaa erityisesti nuorten arabikulttuurista tulevien miesten harjoittamaa peliä, jossa tarkoituksena on seksuaalisesti ahdistella naisia ja tyttöjä joukolla.

– Tällaiset naisten tasa-arvoa, henkilökohtaista koskemattomuutta ja vapauksia loukkaavat ilmiöt on kitkettävä välittömästi, eikä niitä tule sallia missään muodossa maassamme.

Ei lupaa poistua

Immosen mielestä yksi ratkaisu turvapaikanhakijoiden aiheuttamien levottomuuksien, häiriöiden ja rikosten estämiseksi olisi turvapaikanhakijoiden liikkumisoikeuden rajoittaminen vastaanottokeskuksiin ja niiden välittömään läheisyyteen, josta ei ole oikeutta poistua ennen myönteisen oleskelulupapäätöksen saamista.

– Kielteisen päätöksen tapauksessa turvapaikanhakija siirrettäisiin vastaanottokeskuksesta palautuskeskukseen odottamaan käännyttämisen toteuttamista ilman liikkumisoikeutta palautuskeskuksen tiloista. Jos turvapaikanhakija taas saa myönteisen päätöksen, henkilön vapaa liikkuminen tulisi sallia vasta kuntapaikan osoittamisen jälkeen.

Estäisi katoamisia

Immonen painottaa, että turvapaikanhakijoiden liikkumisen rajaaminen estäisi myös sellaisia tapauksia, joissa turvapaikanhakija niin sanotusti katoaa vastaanottokeskuksesta viranomaisten tavoittamattomiin.

– Lisäksi terroristijärjestöihin kytköksissä olevien turvapaikanhakijoiden seuraaminen olisi tehokkaampaa, kun turvapaikanhakijat eivät voisi enää liikkua vastuuttomasti vastaanottokeskusten ulkopuolella.

Immonen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen tänään eduskunnassa.

SUOMEN UUTISET

Tagit