

Turvapaikanhakijoita Itävallan ja Saksan rajalla. / ARMIN WEIGEL AFP
Saksalaisten huippuyritysten johtajat: rajat kiinni, sillä turvapaikkakriisi tulee kalliiksi
Die Welt-lehden haastattelussa saksalaiset yritysjohtajat suhtautuivat hyvin varauksellisesti pakolaiskriisin tuomiin taloushyötyihin ja varoittivat laajoista ongelmista.
Airbus-yhtiön toimitusjohtaja Tom Enders varoitti, että tänä vuona saapuvat arviolta miljoona tai enemmän turvapaikanhakijaa vaarantaisivat Saksan poliittisen ja yhteiskunnallisen rauhan.
– Meidän on varmistettava, että väestönsiirto ei ylikuormita, mutta epäilen, että meillä ei ole paljon aikaa keksiä ratkaisua.
Siemens-yhtiön toimitusjohtaja Joe Kaeser puolestaan vaatii, että Berliinin pitää lähettää selkeä viesti. Kaeser toivoo maahanmuuttolakia, joka takaisi todellisessa hädässä oleville mahdollisuuden saada turvapaikka, mutta varakkaiden tai taloussyistä siirtolaisiksi lähteneille mahdollisuus saapua Saksaan tulisi tapahtua vain Saksan luvalla.
Ei uskoa EU-tason ratkaisuun
Enders ei usko, että Euroopan Unionin tasolla ratkaisua tullaan keksimään, ja pitää ainakin taakanjakomekanismia tuhoon tuomittuna.
Deutsche Bank-pankin toinen pääjohtaja Jürgen Fitschen muistuttaa, että Saksalla on varaa laittaa vaikka kymmenen miljardia euroa turvapaikanhakijoiden maassaoloon, mutta muilla mailla ei ole yhtä vahva taloudellinen tilanne, eikä pakolaisten jakaminen samassa suhteessa jäsenmaiden kesken ole siksi mahdollista.
Rajavalvontaa kannatetaan
Endersin mielestä eurooppalaiset yhtiöt luonnollisesti pitävät avoimista sisärajoista, mutta pitää ainakin jonkinlaisten rajatarkastusten olemassaoloa tarpeellisena.
– Nykyinen tilanne rajoilla luo ihmisille tunteen kontrollin menettämisestä, mikä on riski asenteille.
Myös Kaeser kannattaa tiukempaa rajakontrollia, vaikka pitää ”oikeana ja tärkeänä vastuunkantamisen jatkamista”.
Fitschen puolestaan painottaa ulkorajojen turvaamisen tärkeyttä, ja huomauttaa, että ulkorajoina toimivia maita kuten Kreikkaa pitäisi tukea rajavalvonnassa. Samalla pitäisi keskittyä lähtömaiden kriisien ratkaisemiseen.
– Mielestäni oli väärin leikata Jordanian ja Libanonin pakolaisleirien rahoitusta, Fitschen moittii.
Innostus muuttunut pessimismiksi
Suomessa keskustelu pyörii vieläkin kotouttamisen merkityksen ympärillä, eikä ole pitkä aika, kun pakolaiskriisiä kutsuttiin jopa potentiaaliseksi uudeksi Nokiaksi. Saksassa keskustelu on hieman Suomea edellä, ja kysynnän ja tarjonnan erilaisuus sanotaan ääneen ongelmaksi.
– Alkuvaiheessa elinkeinoelämän kommentit olivat yli-innostuneita. Nyt kaikki ymmärtävät työvoimapulan koskevan vain ammattitaitoisia ihmisiä, ja keskipitkällä aikavälillä pakolaisista ei ole tätä vajetta paikkaamaan, Enders sanoo.
Pakolaisten alhaisesta koulutuksesta ja esimerkiksi puuttellisesta luku- ja kirjoitustaidosta on keskusteltu runsaasti. Arvioiden mukaan jopa kaksi kolmasosaa tulijoista olisi funktionaalisesti lukutaidottomia.
– Pakolaisista vain kaksi kymmenestä omaa ammatillisen tai yliopistotason koulutuksen. Meillä tulee olemaan kädet täynnä miljoonan ihmisen ammatillisessa pätevöittämisessä ja heidän saattamisessa työn ja toimeentulon piiriin, Enders pelkää.
Fitschen uskoo kotouttamiseen olevan kuitenkin tärkeää satsata.
– Mikäli integraatio onnistuu, tietenkin pakolaisilla tulee olemaan myönteinen vaikutus talouteen. Väestömme ikärakenteen takia tarvitsemme maahanmuuttoa, mutta tulijoiden pitää olla ammattitaitoisia.
Fitschenin mielestä asialla on kiire, sillä tulijan oltua vuosi tai kaksi ilman suuntaa on useimmiten liian myöhäistä enää onnistua saavuttamaan tyydyttävää lopputulosta. Sekä Enders että Fitschen pitävät joustavaa työmarkkinaa ja minimipalkkaa alhaisemman palkan sallimista tulijoille.
TOIMITTAJAN KOMMENTTI: ”Eurooppalainen ratkaisu” tarkoittaa sitä, että jokainen maa tekee oman ratkaisunsa
Euroopan unionin epäonnistumista turvapaikkakriisin ratkaisemisessa pidetään lähes varmana. Peterson Institute for International Economics-ajatushautomon Jacob Funk Kirkegaard pitää EU:n ratkaisumahdollisuuksia olemattomina. Sopimus Turkin kanssa turvapaikanhakijavirtojen rajoittamisesta, hotspot-järjestelyt sekä taakanjakomekanismi ovat osoittautuneet pettymyksiksi.
Ulkorajoja ei ole mahdollista valvoa tehokkaasti lyhyellä varoitusajalla, ja EU:n omat säännöt turvapaikanhakijoiden suhteen ovat hyvin vaikeat muuttaa. Siksi todennäköisin ratkaisu tulee olemaan jäsenmaiden väliset rajakontrollit. Tämä sysäisi koko ongelman muutaman reunamaan harteille, ainakin siihen asti, että tulijat ymmärtäisivät, että reissuun ei kannata lähteä.
Aika on loppumassa – kohta on kevät ja hyvä veneilykeli. Sitten turvapaikanhakijoiden virta on ennallaan. Schengen-alueen vapaa liikkuvuus lakkaa pian. Mikäli rajat silti jatkavat vuotamistaan, Euroopan maat tulevat todennäköisesti yksipuolisesti sanoutumaan irti kansainvälisistä pakolaissopimuksista.
Suurin osa näistä ratkaisuista tullaan siis tekemään muiden maiden kuin Suomen toimesta. Ne toimet tulevat pysäyttämään ison osan Suomeen tulevasta turvapaikkarallista. Kun muut Pohjoismaat ottivat rajatarkastukset ja käännytykset käyttöön, myös virta Suomeen pieneni. Erityisongelmamme on Venäjän raja. Sen tilkitseminen tavalla tai toisella jää Suomen harteille. Aiempien kokemusten perusteella on todennäköistä, että jos ainoa avoin reitti EU-alueelle on Suomen itäraja, maahantulo sen kautta lisääntyy. Venäjä ilmoitti hiljattain, että se ei ota Norjaan lähteneitä ja myöhemmin Norjan käännyttämiä turvapaikanhakijoita takaisin Venäjälle. On vain ajan kysymys, koska Venäjä tekee saman ilmoituksen Suomelle.
Suomen politiikka EU-asioissa seuraa yleensä hyvin läheisesti Saksan linjaa. Saksan liittovaltion kansleri Angela Merkel on kohdannut vakavaa kritiikkiä sekä oman kristillisdemokraattisen CDU-puolueen sisältä, mutta erityisen äänekästä nykyisen linjan vastustus on ollut sisarpuolue CSU:n suunnalta. Mielipidekyselyissä EU- ja maahanmuuttoskeptinen AfD on noussut jo kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Saksan linjan muuttuminen on siis vain ajan kysymys – sekä CDU:n että sosiaalidemokraattien on lähennyttävä maahanmuuttokriittisten näkemyksiä, tai kärsittävä kannatuksen laskusta.
Juhani Huopainen
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksa syyttää EKP:tä eurokriittisen puolueen noususta

Häviääkö Angela Merkel omassa kotiosavaltiossaan? Gallup ennustaa vaihtoehtopuolue AfD:lle hurjaa nousua
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää