Perussuomalaisten kansanedustaja, lakimies Ville Tavio toteaa, että Suomen olisi syytä tarkastella kansainvälisiä sopimuksiaan.

– Suomen olosuhteet ovat todella muuttuneet. Ei hyvinvointivaltionkaan talous kestä rajattomia määriä vapaamatkustajia. Sosiaaliturvaperusteinen maahanmuutto on yksinkertaisesti saatava loppumaan, Tavio sanoo.

Tavion mielestä kansainvälisiä sopimuksia on noudatettava, mutta tarpeen vaatiessa niitä pitäisi voida myös tarkastella ja muuttaa.

– Täysi turvapaikanhakuoikeus luotiin tilanteessa, jossa sen ei ajateltu muodostavan kokonaista kansanvaelluksen väylää.

Perussuomalaisten suulla

Perussuomalaiset ovat jo kautta aikojen puhuneet maahanmuuttopolitiikan ongelmista. Aiemmin aiheesta on ollut vaikea keskustella herättämättä paheksuntaa.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kahden päivän takainen puhe piti sisällään samoja ajatuksia. Tavio liikuttui puheesta.

– Sanat tuntuivat perussuomalaisten voitolta. Olemme vuosikausia kampanjoineet maahanmuuttopolitiikan järkevöittämisen puolesta.

Puheessaan presidentti tunnusti maahanmuuttoon liittyvät ongelmat ja otti kantaa myös kansainvälisiin sopimuksiin.

– Säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa. Olen varma, että jos niitä tehtäisiin vasta nyt, sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta silti pidettäisiin kiinni ihmisoikeuksista ja hädässä olevien auttamisesta, tasavallan presidentti totesi.

Yhteistä rajavalvontaa

Presidentti totesi puheessaan myös sen, että kansainvälisten sopimusten muuttaminen on niin hidasta, että se tuskin tuottaisi ratkaisua nyt vellovaan akuuttiin tilanteeseen.

Joku ratkaisu on kuitenkin löydyttävä.

– Ensinnäkin eurooppalainen arvoperusta ja järjestys on turvattava, tästä ei voi olla epäselvyyttä. Toiseksi meidän on autettava niitä, jotka ovat hädässä tai vainon kohteena. Me emme voi nyt auttaa niitä, jotka hakevat parempaa tai tuntevat olonsa tai tulevaisuutensa kotimaassa vaikeaksi, Niinistö painotti.

Presidentti totesi myös, että EU:n pitäisi tunnustaa tosiasiat ja ryhtyä yhteiseen rajavalvontaan.

– Parasta olisi päästä muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivata tilaa pahimmassa hädässä oleville.

Turvapaikkahakuoikeus pois

Tavio uskoo, että puheen pitäminen ei ollut presidentille helppoa.

– Monet vanhojen puolueiden kannattajat ovat yhä avoimien ovien kannalla. Presidentti sanoi sosiaaliturvaperusteisesta maahanmuutosta suorat sanat.

­Tavio toivoo, että puhe herättäisi muutkin poliitikot huomiomaan nykyiset olosuhteet. Muutoksia maahanmuuttopolitiikkaan on pakko tehdä nyt.

– Sosiaalitukien, väärinkäytön sekä muun ilmaisen ylläpidon perässä siirtyvistä siirtolaisista päästäisiin ehkä helpoiten eroon laskemalla tai poistamalla maahanmuuttajien sosiaaliturvaa. Tämä kuuluu jo hallituksen harkitsemaan keinovalikoimaan.

Kansanedustajan mielestä hallituksen olisi syytä myös valmistautua käyttämään ”rajat kiinni” –vaihtoehtoa, eli että turvapaikanhakuoikeuden käyttöä voitaisiin kaventaa tai poistaa kokonaan.

VERA MIETTINEN

Tagit