Euroopan keskuspankin uusi ohjelma euroalueen pankeille jäi reippaasti alle odotusten. Keskuspankilla oli tarjolla peräti 400 miljardin euron edestä uutta rahaa euroalueen pankeille. Ohjelma (TLTRO) sisälsi vaateen, että uusi raha päätyisi pk-yrityksille. Pankit käyttivät ohjelmassa tarjolla olevista rahoista ainoastaan 82,6 miljardia euroa.

Talouslehti Financial Times arvelee, että näin pieni keskuspankin taselaajennus ei luo kasvua, eikä se piristä aneemisia inflaatiolukuja. Jäljelle olisi jäämässä vain valtiolainojen ostot. Markkinoilla arveltiin käyvän näin, sillä pankkien osakkeet nousivat. Pankeilla on rutkasti valtiolainoja myydä EKP:lle ja näillä kaupoilla ne saavuttaisivat lisää tuottoa omistajilleen.

– Se, mikä on hyväksi pankeille, ei välttämättä ole sitä taloudelle, tutkimuslaitos ISI:n varatoimitusjohtaja Krishna Guha kertoo FT:lle.

Eteläisen Euroopan pankit ottivat aktiivisemmin osaa EKP:n ohjelmaan. Pohjoisempien euromaiden pankeilla arvellaan olevan riittävästi tarjota rahaa yrityksille, mutta heikkojen kasvunäkymien vuoksi rahaa ei tarvittaisi enempää tarjolle.

EKP tarjoaa seuraavaksi pankeille saman ohjelman toisessa osiossa joulukuussa, jolloin keskuspankin tekemät stressitestit ovat valmiina.

Henri Myllyniemi

Tagit