Uunituore dokumenttielokuva Seinäjoen arabikevät oli tarkoitus esittää lehdistön ennakkonäytöksenä Helsingissä perjantaina. Kansainvälisenä vieraana paikalle on kutsuttu brittiläinen raiskausjengejä jahtaava kansalaisjournalisti Tommy Robinson, joka tulee kertomaan grooming-ilmiöstä suomalaisille. Tämä oli kuitenkin liikaa Suomen elokuvasäätiölle, joka päätti kieltää tilojensa käytön ennakkonäytökseen.

Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen kertoo Helsingin Sanomille, että Tommy Robinsonin kutsuminen paikalle ”herättää ajatuksen, että taustalla on muutakin kuin elokuvan esittäminen”.

”Elokuvasäätiön saamien tietojen mukaan tilaisuuden sisältö ja sen luonne ovat muuttuneet olennaisesti siitä, mitä sen järjestämisestä oli alun perin sovittu eikä tilaisuus ole enää yksityinen lehdistönäytös vaan julkinen tapahtuma. Säätiö katsoo myös, että nykyisessä muodossaan tilaisuus ei tulisi vastaamaan Suomen elokuvasäätiön eikä muiden elokuvan rahoittajien arvoja eikä toimintatapoja”, säätiön tiedotteessa kerrotaan.

Dokumentti turvapaikanhakijakriisistä

Seinäjoen arabikevät kertoo syksyllä 2015 alkaneesta turvapaikanhakijakriisistä kolmen eri näkökulman kautta: irakilaisen turvapaikanhakijan, vastaanottokeskuksen johtajan ja paikallisen maahanmuuttokriittisen aktivistin tarinat kohtaavat kolmen vuoden seurannan aikana.

– Minulla oli ainutlaatuinen tilaisuus päästä seuraamaan pakolaiskriisiä ruohonjuuritasolla heti syyskuusta 2015 lähtien, kun rajan yli Tornioon tuli satoja ihmisiä päivässä, lähinnä nuoria irakilaismiehiä, kertoo elokuvan ohjaaja Matti Reinikka.

– Pikkuhiljaa alkoi paljastua, etteivät kaikki Suomeen tulleet olleet turvapaikan tarpeessa, Reinikka jatkaa.

Jihadistien tullessa eliitti keskittyi vihapuheen torjuntaan

Reinikan mielestä niin sanottu ´vastuullinen media´ ja poliittinen eliitti reagoivat kriisiin keskittymällä vihapuheen torjuntaan, kun taas hän kuunteli huolestuneena turvapaikanhakijoiden arvioita siitä, kuinka turvaa hakevien mukana rajan yli tuli jihadisteja, hallituksen sotilaita ja raiskaajia.

– Huomasin, että sekä turvapaikanhakijat että maahanmuuttokriittiset aktivistit puhuivat samoista asioista. Molemmat olivat huolissaan turvallisuudesta ja siitä, että rajan yli tulee vaarallisia henkilöitä, ohjaaja Matti Reinikka kertoo Suomen Uutisille.

Aiemmin täysin erilaisiin aiheisiin liittyviä dokumentteja ohjannut Reinikka kertoo turvapaikanhakija-aiheen tulleen vastaan sattumalta.

– Satuimme vain olemaan kuvausvalmiudessa, kun Torniossa alkoi tapahtua.

Elokuvan traileri on katsottavissa Youtubesta:

https://youtu.be/CjhKwgu7VTM

Seinäjoen arabikevään draaman kaari sai tavallaan huipennuksensa vasta kuvausten loputtua, kun pahimmat pelot kävivät toteen. Heinäkuussa 2018 neljä turvapaikanhakijana Suomeen tullutta afgaanimiestä joukkoraiskasivat nuoren seinäjokelaisnaisen tämän kotona. Seinäjoen vastaanottokeskus oli tuolloin jo suljettu ja dokumentin kuvaukset olivat päättyneet, mutta tapaus mainitaan dokumentissa.

Peruvatko rahoittajat rahoituksen – suostuuko YLE esittämään?

Elokuva oli tarkoitus esittää suurelle yleisölle YLEn dokumenttiprojektissa tänä keväänä. Kolmen vuoden kuvausprojektia ovat olleet rahoittamassa YLE, Suomen elokuvasäätiö ja Avek. Dokumentin kokonaisbudjetti on 194 000 euroa, josta elokuvasäätiön tuotantotuen osuus on 86 000 euroa.

Helsingin Sanomien mukaan YLE osti ennakkoon Seinäjoen arabikevään esitysoikeudet summalla, joka vastaa noin 20 prosenttia dokumentin budjetista. Nyt vaikuttaa epävarmalta, suostuuko YLE esittämään kohudokumenttia lainkaan.

Robinson kertoo Britannian grooming-ilmiöstä

Grooming-ilmiö on tuttu varsinkin Iso-Britanniasta, jossa enimmäkseen pakistanilaistaustaisten maahanmuuttajajengien uhreiksi on joutunut tuhansia nuoria englantilaistyttöjä. Britannian viranomaiset pimittivät tietoa vuosikausia rasismisyytösten pelossa.

Kansalaisjournalisti Tommy Robinson on pyrkinyt tuomaan esiin näitä hyväksikäyttötapauksia ja haastattelemaan oikeuteen haastettuja epäiltyjä. Suomen Uutiset kertoi vajaa vuosi sitten, miten Robinson joutui vankilaan kuvattuaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltyjä henkilöitä oikeustalon edessä.

Viimeisin Robinsoniin liittyvä uutinen on, että Facebook poisti lopullisesti hänen Facebook- ja Instagram-tilinsä vihapuheen takia. Tommy Robinsonilla oli Facebookissa yli miljoona seuraajaa. Aiemmin myös PayPal ja Twitter ovat bannanneet Robinsonin.

Facebook perustelee tiedotteessaan tilien sulkemista sillä, että Robinson on toistuvasti rikkonut Facebookin yhteisönormeja ”postaamalla materiaalia, jossa muslimeista käytetään epäinhimillistävää kieltä ja heitä kohtaan lietsotaan väkivaltaa”.

Robinson itse arvelee Facebook-tilin poistamisen liittyvän pikemminkin siihen, että hän teki viime viikonloppuna brittien yleisradioyhtiö BBC:n epäeettiseen toimintaan liittyviä paljastuksia.

SUOMEN UUTISET