Kansalaistottelemattomuus nostaa päätään Britanniassa. Älä maksa -liike (engl: ”Don’t pay”) kerää ihmisiä yhteen. Liikkeen viesti ”en maksa, ei ole rahaa” (engl: ”Can´t pay, won´t pay”) on jo kerännyt yhteen tuhansien kansalaisten yhteenliittymän, joka aikoo jättää mahdottomiksi käyvät sähkö- ja kaasulaskut maksamatta. Energiayhtiöt näyttävät unohtaneet, millainen on ahneen loppu.

Energian tavoittamattomiin karkaavat hinnat uhkaavat ajaa miljoonia brittejä köyhyyteen. Lokakuussa kaasun ja sähkön hinnat nousevat taas ja silloin kuppi on menossa nurin monelta. Vaihtoehdot ovat lähinnä siinä, aikooko ihminen syödä vai palella.

-Tilanne on kamala, varsinkin kun kotona on kolme teini-ikäistä lasta. He eivät ole tarpeeksi vanhoja käymään töissä ja siksi he luottavat meihin. On todella pelottavaa, kun ei voi taata lapsilleen turvallista elämää, kertoo opettaja Sheffieldistä The Guardianissa.

Maksulakko laajenee kaiken aikaa

Maksulakon takana on anonyymi Don´t Pay UK -liike. Kansalaistottelemattomuus puhuttaa saarivaltiossa, ja media odottaa, mitä tuleman pitää.

Lokakuun ensimmäisen päivän maksulakkoon osallistumassa sivuston tämänhetkisen tiedon mukaan 100 000 ihmistä – ja joukko kasvaa kaiken aikaa.

Lokakuun alusta energian hintakatto nousee Englannissa, Skotlannissa ja Walesissa. Tällöin miljoonien kuluttajien energialaskujen odotetaan yltävän jälleen uusiin ulottuvuuksiin. Kansa saattaa brittimedian mukaan lähteä tuolloin kaduille.

Konsulttiyhtiö Cornwall Insightin mukaan tyypillinen vuosittainen kaasu- ja sähkölasku noussee lokakuussa 3 358 puntaan. Lokakuussa 2021 keskimääräinen vuosilasku oli 1 400 puntaa.

SUOMEN UUTISET