

AKP-puolueen kannattajia juhlimassa vaalivoittoa. Istanbul, 24.6.2018. / LEHTIKUVA
Erdoğan vahvistaa otettaan Turkista – koalitiolle ehdoton enemmistö maan parlamenttiin
TURKKI | Recep Tayyip Erdoğan voitti sunnuntaina järjestetyt presidentinvaalit runsaan 52 prosentin ääniosuudella. Samalla hänestä tulee käytännössä maan pääministeri, vaikkakaan pääministeriä ei maalle enää uudistetun perustuslain mukaan valita.
Erdoğanin päävastustajaksi nousut Muharrem Ince sai noin 31 prosentin ääniosuuden.
Maassa järjestettiin yhtä aikaa sekä presidentinvaalit että parlamenttivaalit. Valtapuolue AKP:n ynnä liittolaisten enemmistö alkaa sekin olla jo moskeijassa kuulutettu, joten Erdoğan voi jatkaa suureen turkkilaisen unelmansa toteuttamista.
AKP:n ääniosuus on Hurriyet-uutissivuston mukaan vajaat 43 prosenttia. AKP:n liittolaispuolue MHP takaa 11 prosentin äänisaalillaan Erdoğanin koalitiolle ehdottoman enemmistön parlamentissa. Parlamenttiin on nousemassa vajaan 12 prosentin vaalikynnyksen ylitse myös kurdien HDP, mutta opposition mahdollisuudet vaikuttaa maan asioihin parlamentissa ovat rajoitetut.
Euroopan ja suomalaisten kannalta on keskeistä se, miten Erdoğan suhtautuu jatkossa Turkin ja EU:n sopimukseen pakolaismäärien rajoittamisesta. Nyt Lähi-Idän pakolaisten jatkoksi saattavat liittyä myös Turkin omat, nyrkin ja hellan välistä pois pyrkivät kansalaiset. Huolta saattavat herättää myös islamistiset imaamit, jotka saarnaavat Erdoğanin asiaa Euroopan moskeijoissa.
Erdogan on pyrkinyt levittämään aatettaan Turkin ulkopuolelle. Äskettäin Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz hallituksineen sulki seitsemän maassa toimivaa moskeijaa ja karkotti 40 kiihkomielisintä imaamia saman tein (SU 8.6.). Kyseessä olivat juuri turkkilaistaustaiset uskonnolliset yhteisöt ja järjestöt.
Erdoğan on niukan turkkilaisen hiljaisen enemmistön presidentti, jonka tiukan otteen uskotaan takaavan tasaiset olot ja rauhan kaduilla. Samalla moni uskoo Erdoğanin olevan on tulisieluinen näkijä, joka haluaa palauttaa maansa entisen suuruuden – noin aluksi hän on laajentamassa Turkin elintilaa Syyriassa ja Irakissa. Toki perustelut sotaretkelle ovat pätevät, sillä hän sanoo haluavansa palauttaa Syyrian pakolaiset takaisin kotimaahansa vakaisiin oloihin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.