Paine Jyrki Kataista kohtaan nousee. Nyt spekuloidaan yhä vahvemmin kokoomuksen puheenjohtajan mahdollisesta vaihtamisesta.

Suomen Kuvalehti uutisoi perjantaina, että pääministeri, puheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) valmistautuisi siirtymään sivuun sekä puolueen johdosta että pääministerin paikalta. Nimettömiin lähteisiin perustuvan jutun mukaan Katainen kertoisi syksyllä läheisilleen suunnitelmistaan siirtyä sivuun.
Kokoomuksesta ei heti kommentoitu lehden tietoja kovin jämäkästi. Esimerkiksi puoluesihteeri Taru Tujunen (kok.) vältteli kommentointia kesälomaansa vedoten. Pari varapuheenjohtajaa kiisti tietävänsä asiasta.
Lopulta Katainen viestitti avustajansa välityksellä, että kyse on ankasta, eikä hän ole tiedottamassa väitetystä asiasta kenellekään mitään eikä hän aio siirtyä tehtävistään minnekään. Uutinen leimattiin poliittiseksi kesähömpäksi.
Tällä tavalla yleensäkin on tapana reagoida yllättäviin vuotoihin perustuviin uutisiin. Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen sanoi seisovansa vankasti uutisensa takana.

Kevään mittaan on yhä useammin arvioitu puheenjohtaja Kataisen pitkällistä väsymistä. Arvelut ovat nousseet nykyään puolueen omasta piiristä. Keväisen kehysriihen jälkeen myös kokoomuspiireissä on kysytty, riittääkö puheenjohtajan tarmo ja kyky hallituksen johtamiseen. Kunta- ja soteuudistusten takkuaminen on syönyt hallituksen uskottavuutta. Viimeinen niitti on ollut kokoomuksen putoaminen kannatusluvuissa kolmanneksi.

Veli-Pekka Leskelä