YK:n tilastojen mukaan Espanja on nyt ensi kertaa Italiaa tai Kreikkaa suositumpi kohdemaa Afrikan puolelta tuleville laittomille siirtolaisille. Maahan on tullut noin 24 tuhatta siirtolaista tämän vuoden aikana. Konservatiivisen Kansanpuolueen tuore johtaja Pablo Casado linjasi puolueensa suhtautuvan tiukemmin laittomaan maahanmuuttoon.

Espanja on perinteisesti suhtautunut myötämielisesti maahanmuuttoon. Tuoreessa kyselyssä vain 3,5 prosenttia espanjalaisista nimesi maahanmuuton suurimmaksi ongelmaksi. Työttömyys huolettaa espanjalaisia monin verroin enemmän. 62,4 prosenttia espanjalaisista piti työttömyyttä huolestuttavimpana ongelmana.

Casado arvioi Espanjaan saapuvan miljoonia paperittomia

Casadon mukaan Espanja ei voi tarjota papereita miljoonille paperittomille maahanmuuttajille, espanjalainen sanomalehti El País kertoo verkkosivuillaan.

– Ei ole mahdollista myöntää papereita kaikille, eikä Espanja voi vastaanottaa miljoonia afrikkalaisia, jotka hakevat parempaa elämää, Casado kertoi puolueensa tilaisuudessa.

– Ja koska se ei ole mahdollista niin meidän täytyy sanoa se, vaikkei se ole poliittisesti korrektia, Casado jatkoi.

Casado tuomitsi poliisien väkivaltaisen vastustamisen

Casado otti kantaa myös Marokon kupeessa sijaitsevan Espanjalle kuuluvalle Ceutan viime viikon torstaina sattuneeseen välikohtaukseen. Arviolta 600-700 Espanjaan halunnutta siirtolaista rynnäköi väkivaltaisesti Ceutan raja-aidoille vahingoittaen 22 espanjalaista rajavalvojaa.

– Kansanpuolue ei tule sallimaan hyökkäyksiä poliisiviranomaisiamme kohtaan, Casado kertoi.

Maahanmuutto on jakamassa puolueet selkeästi eri leireihin.

Maata vähemmistöhallituksella johtava sosialistipuolue on kertonut kumoavansa Casadon edeltäjän ja maan ex-pääministeri Mariano Rajoyn aikana säädetyn lain, jossa paperittomat maahanmuuttajat eivät saa ilmaisia terveyspalveluja.

Sen sijaan Ciudadanos-puolueen puheenjohtaja Albert Rivera kertoi maan tarvitsevan lisää rajavalvontaa, koska hallituksen myötäsukainen politiikka maahanmuuttoon lisää maan houkuttelevuutta paperittomien maahanmuuttajien keskuudessa.

Henri Alakylä