Italian hallitus on taas kieltäytynyt vastaanottamasta SOS Méditerranéen ja Lääkärit ilman rajoja -vapaaehtoisjärjestöjen kipparoimaa Aquarius-alusta. Aluksella on 141 henkilöä, jotka on poimittu aluksen kyytiin lähellä Libyan rannikkoa. Uutistoimisto Reuters kirjoittaa, että monet vapaaehtoisjärjestöt ovat lakanneet seilaamasta Välimerellä Italian uuden hallituksen politiikan vuoksi.

Italian sisäministeri Matteo Salvini kirjoitti, että Aquarius voi rantautua minne tahansa, muttei Italiaan.

– Pysäyttäkää ihmissalakuljettajat ja heidän rikostoverinsa, Salvini kirjoitti Twitterissä.

Kukaan ei ole halukas vastaanottamaan Aquariusta

Myös Malta on ilmoittanut, ettei Aquariuksen tule rantautua saarivaltion satamiin. Maltan mukaan se ei ole millään muotoa ole mukana Aquariuksen toiminnassa. Italia, Tunisia ja Libya ovat maan mukaan lähimmät rantautumispaikat.

Espanja pitää aluksen vastaanottamista epäkäytännöllisenä etäisyyden vuoksi. Gibraltarin lipun alla matkaava Aquarius ei ole myöskään tervetullut Gibraltarille, koska alus ei enää 20.8. alkaen kulje maan lipun alla. Gibraltarin mukaan alus on vain näennäisesti sen lipun alla, ja oikea kohdemaa olisi Saksa.

Alusta on myös ehdotettu kulkevan kohti Isoa-Britanniaa, mutta matka on sinnekin pitkä, mikä hidastaisi huomattavasti aluksen operointia Välimerellä. Aluksen miehistön mukaan osa pelastetuista tarvitsee nopeaa terveydenhuoltopalvelua.

Vaikka vapaaehtoisjärjestöjen aluksia liikennöi entistä vähemmän, ovat jotkut ihmissalakuljettajat kuljettaneet ihmisiä hengenvaarallisilla aluksilla Välimerelle. Liikenne on kuitenkin tyrehtynyt huomattavasti.

Henri Alakylä