Meripelastajien työ on aina ollut vaarallista, mutta nyt Välimerellä näyttää siltä, että suurin uhka ei olekaan julma meri vaan merihädästä pelastetut ihmiset. Tällä kertaa pelastetut uhkasivat lehtitietojen mukaan tappaa pelastajansa, mikäli heidät palautettaisiin Libyaan.

Öljynporauslauttojen huoltoalus Vos Thalassa vastasi maanantai-iltana hätäkutsuun Libyan rannikolla ja poimi kyytiinsä 67 Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulossa olevaa henkilöä, jotka olivat pyrkimässä laittomasti Italiaan. Kumiveneessä oli ollut miesten joukossa kolme naista ja kuusi lasta, kertoo The Times -lehti.

Vos Thalassan kapteeni pyysi lupaa kuljettaa laittomat maahanpyrkijät johonkin Italian satamaan, mutta Italian viranomaiset kielsivät tämän. Uutistoimisto Rain haastattelemat italialaiset viranomaislähteet ovat sitä mieltä, että Vos Thalassan ei olisi pitänyt lainkaan sekaantua pelastusoperaatioon, koska Libyan rannikkovartiosto oli jo matkalla paikalle.

Vos Thalassa siis tavallaan nappasi lastin Libyan rannikkovartioston nenän edestä. Italian kieltäydyttyä ottamasta tulijoita vastaan, kapteeni pyrkikin seuraavaksi luovuttamaan merestä pelastetut Libyan rannikkovartiostolle. Mutta kun kyytiläiset kuulivat tästä, vaikeudet alkoivat.

Merihädästä pelastetut eivät missään tapauksessa halunneet takaisin Libyaan, joten tilanne Vos Thalassa -aluksella kävi uhkaavaksi. Lehtitietojen mukaan miehistön jäseniä tönittiin ja uhkailtiin tappamisella. Lopulta laivan miehistö meni turvaan komentosillalle ja hälytti Italian rannikkovartioston aluksen apuun.

Uhkaava tilanne laukesi, kun afrikkalaiset siirrettiin Italian rannikkovartioston alukseen ja kuljetettiin Italiaan, jossa kapinan johtajat oli tarkoitus marssittaa oikeuden eteen. Siirtolaiset pääsivät siis sittenkin Italiaan, jonne tahtoivatkin.

Nyt kun tulijat ovat Italiassa, tarina on muuttunut. Vos Thalassa -laivaa operoivan yrityksen edustaja kertoi italialaislehdille, että mitään varsinaista kapinaa ei olekaan ollut, eikä ketään miehistön jäsenistä ole pahoinpidelty. Hänen mukaansa avunpyyntö Italian rannikkovartiostolle oli vain temppu, jolla laivan miehistö pyrki ratkaisemaan pattitilanteen. Varustamon edustaja myöntää toki, että tilanne laivalla oli hyvin jännittynyt.

Italian uuden hallituksen tavoitteena on nollatoleranssi mereltä tulevien laittomien maahanpyrkijöiden suhteen. Niinpä hallitus on kieltänyt kansalaisjärjestöjen meripelastusaluksia käyttämästä satamiaan. Malta on samoilla linjoilla ja on jopa takavarikoinut kansalaisjärjestöjen aluksia. Jatkossa Italia aikoo kieltää myös rahtialuksia kuljettamasta mereltä poimittuja tulijoita Italiaan. Vos Thalassa oli ensimmäinen Italiaan rekisteröity kaupallinen alus, jolle tämä kielto annettiin.

SUOMEN UUTISET