Espanjan hallitus aikoo käynnistää lauantaina ”atomipommiratkaisuksi” luonnehditun perustuslain pykälä 155:n, jolla keskushallinto voi hyllyttää Katalonian autonomian.

Espanjan hallitus päätyi tähän ratkaisuun, koska Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemont vastasi jälleen kirjeellä maan pääministeri Mariano Rajoylle. Kirjeessä Puigdemont vihjasi Katalonian julistautuvan itsenäiseksi.

https://twitter.com/el_pais/status/920921660529790976/photo/1

Espanjan hallitus kertoi vetävänsä atomipommipykälän takaisin, jos Kataloniassa järjestetään ennenaikaiset aluevaalit. Katalonian aluehallitus tyrmäsi ennenaikaisten vaalien mahdollisuuden suorilta. Espanjan hallituksen tiedottaja kertoi lyhyessä tiedotustilaisuudessa pykälän aktivoinnin suojelevan espanjalaisten ja katalaanien intressejä.

Yhteenotolta tuskin vältytään

Espanjan neljä suurinta puoluetta kävi neuvotteluja siitä, miten Katalonian kiistassa tulisi edetä. Ciudadanos ja Rajoyn luotsaama PP tukevat Katalonian itsehallinnon hyllyttämistä. Sosialistit (PSOE) tukee vain siinä tapauksessa, että hyllytys on lyhytaikainen ja mahdollisimman lievä. Podemosin mielestä Katalonian autonomiaa ei tule hyllyttää ennen kuin Katalonia julistautuu yksipuolisesti itsenäiseksi valtioksi. Puolueen pääsihteeri Pablo Iglesiasin mielestä ennenaikainen toiminta on demokraattinen askel taakse päin.

Kyseinen atomipommipykälä tulee hyväksyttää Espanjan parlamentin ylähuoneessa, jossa Rajoyn on helppoa saada tarvittava enemmistö taakseen.

Kataloniassa separistit ovat kokoontuneet keskustelemaan virallisen itsenäisyysjulistuksen antamisesta, katalonialaislehti ARA uutisoi.

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani kertoi espanjalaiselle Cope-radiolle, ettei kukaan tunnusta itsenäistä Kataloniaa Euroopassa.

Mielenilmaus aktivistien vapauttamisen puolesta

Espanjan poliisi pidätti aiemmin viikolla kaksi kansalaiskativistia. Katalonian hallituksen tiedottajan mukaan Espanjan pidättämät kansalaisaktivistit Jordi Sánchez ja Jordi Cuixart ovat poliittisia vankeja. Se ei aluehallituksen mukaan edusta EU:n arvoja. Aktivisteja voi odottaa jopa 15 vuoden tuomiot. Sen lisäksi Katalonian poliisijohtaja on saanut maastapoistumiskiellon.

Aktivistien pidättäminen aiheutti laajat protestit Barcelonassa, mutta protesteja pidätyksiä vastaan esiintyi myös muissa espanjalaiskaupungeissa pääkaupunki Madridia myöden. Kansalaisjärjestö Òmnium Cultural kertoi järjestävänsä uuden mielenilmauksen lauantaiksi aktivistien vapauttamisen puolesta.

Espanjan hallituksen Katalonian edustaja Enric Millo kertoi, ettei aktivisteja pidetä poliittisina vankeina. Heitä ei ole pidätetty ajatustensa, vaan tekojensa vuoksi.

Henri Alakylä