Espanjan seuraavalla hallituksella on edessään suuri työ saada maan budjettivaje kuriin. Euroopan komission talousennusteen mukaan Espanjan tämän vuoden vaje on 3,6 prosenttia. Lisäksi maan viime vuoden budjettivaje oli peräti 4,8 prosenttia. Molemmat vajeet ovat komission mukaan liian suuria.

Espanja tuskin saa Ranskan tapaan lykkäyksiä budjettivajeensa kanssa. Espanjan tulisi saada vaje alle kolmeen prosenttiin tänä vuonna. Euromaiden valtiovarainministereistä kootun euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem on linjannut, että jokaisen maan tulisi noudattaa komission mukaista talousohjelmaa.

Espanjalla ei ole vielä hallitusta

Budjettivajehaastetta kasvattaa Espanjan vaikeus muodostaa hallitusta. Maassa pidettiin joulukuun 20. päivänä parlamenttivaalit, mutta maassa ei ole vielä hallitusta. Espanjassa on perinteisesti ollut kaksi niin suurta puoluetta, että jompikumpi puolue on saanut yksin ehdottoman enemmistön.

Joulukuun vaaleissa perinteinen kaksipuoluejärjestelmä kuitenkin mureni, kun kaksi uutta blokkia saivat merkittävän ääniosuuden.

Hallitusta yritetään muodostaa nyt sosialistien voimin, koska suurimmaksi puolueeksi jäänyt porvaripuolue PP ei onnistunut muodostamaan maahan hallitusta. Sosialistit ovat neuvottelemassa uuden vyönkiristystä vastustavan Podemoksen kanssa.

Budjettivajeen kurominen komission vaatimalle tasolle voi kuitenkin osoittautua liian haastavaksi tehtäväksi vasemmistokoalition kanssa. Viime vuonna maata hallinnut PP sai toimia yksin, mutta vaje jäi silti liian suureksi.

Katalonian itsenäistymisliike lisää haasteita

Espanjan yhtenäisyys on koetuksella, koska Katalonian paikallishallinto on ajamassa maakuntaa irti Espanjasta. Katalonian osuus Espanjan taloudelle on merkittävä.

Mikäli maahan saadaan hallitus sosialistien voimin, he joutunevat lisäksi turvautumaan Katalonian puolueisiin, jotka ajavat maakunnan itsenäisyyttä. Podemos on linjannut, että Katalonian tulisi saada järjestää aito kansanäänestys itsenäisyydestä Skotlannin tapaan.

Muut hallitusvaihtoehdot ovat tällä haavaa mahdottomia, jos jokin tai useampi puolue ei anna periksi. Esimerkiksi Podemos on kieltäytynyt yhteishallituksesta uuden Ciudadanoksen kanssa. Sosialistit puolestaan ovat tyrmänneet yhteistyön PP:n kanssa.

Henri Myllyniemi