EU on varaamassa 240 miljoonan euron paketin hajasijoittaakseen 40 000 pakolaisia eri EU-maihin. Jakoperuste määräytyisi kunkin maan asukasluvun, bruttokansantuotteen ja työttömyysasteen mukaan. Ohjelman maat saisivat siten 6 000 euroa vastaanotettua pakolaista kohden.

Kaavailtu sopimus on saanut kovaa kritiikkiä Itä-Euroopan maista. Myös osa Keski-Euroopan maista on ehdotusta vastaan. Näiden maiden mukaan Brysselistä käsin aiotaan polkea kansallista itsemäärämisoikeutta.

Saksa on kuitenkin seisomassa tiukasti ehdotuksen takana. Itä-Euroopan maiden arvellaan joutuvan ankaran diplomaattisen painostuksen kohteeksi, jotta maat tulisivat mukaan ohjelmaan.

Iso-Britannia on jo ilmoittanut, ettei se aio ottaa osaa pakolaisohjelmaan. Brittien lisäksi poisjääntioikeus koskee Tanskaa ja Irlantia. EU:n ehdotus tulee käsiteltäväksi kesäkuun aikana.

Euroopan komission varapresidentti Frans Timmermans vetosi jäsenmaihin kertoen, että solidaarisuus ja vastuuntunto kulkevat käsi kädessä. Esityksen mukaan pakolaisten lähtömaa vaikuttaa ohjelmaan. Ohjelmaan kuuluisi vain ne maat, joista turvapaikkahakemusten hyväksymisaste on vähintään 75 prosenttia.

Henri Myllyniemi

Tagit