
EU hakee YK:lta apua Välimeren ihmissalakuljetuksen torjumiseksi
EU:n ulkopolitiikan johtaja Federica Mogherini on pyytänyt apua YK:n turvallisuusneuvostolta, jotta Välimerellä tapahtuva ihmissalakuljetus saataisiin pysäytettyä. Mogherini painotti neuvostolle, että EU haluaa pelastaa ihmishenkiä. Välimerellä on kuollut tänä vuonna arviolta yli 1 800 laitonta siirtolaista veneturmien yhteydessä.
EU:n toimet tähtäävät kolmella eri tavalla salakuljetuksen torjumiseksi. EU hakee YK:n turvallisuusneuvostolta lupaa operaatioon, jossa salakuljetuksessa käytettäviä aluksia voitaisiin tuhota satamissa. EU:ssa mietitään lisäksi pakolaisten tasaisempaa sijoittautumista eri EU:n jäsenmaihin. Suomen osuuteen ei odoteta suuria muutoksia, sillä Suomi on jo tähän astikin vastaanottanut pakolaisia. Kolmanneksi EU miettii keinoja lopettaa salakuljetus luomalla laillisen väylän siirtolaisille.
EU:n jäsenmaita hiertää toinen suunnitelma, jossa eri jäsenmaita velvoitettaisiin vastaanottamaan pakolaisia Euroopan ulkopuolelta. Saksa ja Ranska tukevat ajatusta. Iso-Britannia, Unkari, Slovakia ja Viro kuitenkin vastustavat ajatusta, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.
Alusten upottaminen
vaatii sota-alusten käyttöä
Mogherini kertoi, että EU:n alukset varmistaisivat ennalta, että laivat ovat upotushetkellä tyhjiä. Salakuljetukseen käytettyjen alusten tunnistaminen ja erottaminen esimerkiksi kalastusaluksista on kuitenkin haasteellista.
Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista Venäjä ja Kiina ovat epäileväisiä operaatioiden menestyksestä. Kumpikin maa voi estää turvallisuusneuvoston mandaatin laivanupotukseen. Alusten upottaminen vaatii sota-alusten käyttöä.
Jo 60 000 salakuljetettua
ihmistä tänä vuonna
Aluksia upotettaisiin Libyan satamisssa. Libyasta on tullut suuri lähtömaa Välimeren ihmissalakuljetukselle, sillä maan olot ovat epävakaat. Salakuljetus kiihtyi viime vuonna, ja on jatkunut kuluvana vuonna vilkkaampana. YK:n arvioiden mukaan Välimeren kautta on salakuljetettu jo 60 000 ihmistä alkuvuoden aikana.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää