Talousvaliokunta kuuli tiistaina elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta (kok) STX-asiassa. Ohessa Vapaavuoren, valiokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarisen (kesk) sekä perussuomalaisten varapj Hanna Mäntylän kommentit kokouksen kulusta.

Vapaavuori toteaa, että valtiolla on ollut erittäin pitkä yhtäjaksoinen poliittinen linjaus siitä, että valtio ei lähde vaikeuksissa olevien yritysten pääomittajaksi millään alalla. Hän puolustaa kuitenkin valtion toimia ja kertoo, että valtiovalta on ollut valmis osallistumaan tähän projektiin enemmän kuin mihinkään projektiin tätä ennen.

– Sen suurempaan luovuuteen ei voida lähteä koska silloin lähdettäisiin laittomuuksiin. Olemme käyttäneet kaikkia niitä keinoja jotka voimassaoleva lainsäädäntö mahdollistaa. Lakeja ei voida muuttaa, koska kysymys on EU-lainsäädännöstä.

Pekkarisen mukaan Suomi on tähän asti menestynyt laivahankkeiden saamisessa sillä, että valtiovalta on osallistunut hankkeiden rahoittamiseen maksimaalisin toimin (Finnveran takaukset, aiemmin suora tuki, innovaatiotuet) olematta silti omistaja. Nyt nämä eivät riittäneet.

Suomen hallitus katsoi, ettei se voi olemassa olevien EU- ja OECD-lähtöisten pelisääntöjen mukaan voi mennä pidemmälle.

– Kyse ei ole vain kansallisesta lainsäädännöstä. OECD antaa normit, joista ei joudu välttämättä käpälälautaan, mutta EU antaa sellaiset normit että jos niitä rikotaan, niin ollaan äkkiä EU-tuomioistuimessa, Pekkarinen summaa.

Hakkarainen ei ollut tyytyväinen annettuihin selvityksiin. Hän olisi puoltanut lainoittamista koska silloin työpaikat ja osaaminen olisivat jääneet Suomeen.

Mäntylän mukaan perussuomalaisten tuleva välikysymys on entistä aiheellisempi. Kyse on niin isoista ja periaatteellisista asioista, ettei niitä voida pelkillä valiokuntakuulemisilla selvittää.

– Kuka tahansa työpaikkansa puolesta pelkäävä suomalainen kokee hyvin epäoikeudenmukaisena sen, että minkä takia meillä on mahdollisuus pumpata miljardeja ulkomaille mutta sitten muutaman kymmenen miljoonan panostus suomalaiseen työllisyyteen jää saamatta.

Tagit