

LEHTIKUVA
EU sotajalalla jäsenmaiden oikeuslaitoksia vastaan – ”Itsenäisiä valtioita kohdellaan kuin vasalleja”
Euroopan komissio on aloittanut kaksi kurinpitotointa kahta eri unionin jäsenmaata vastaan maiden perustuslakituomioistuinten käytöstä. Komissio haluaa turvata EU-tuomioistuimen ylivallan jäsenmaidensa perustuslakien tulkinnasta. Kärhämä vaikuttaa symboliselta, mutta sillä voi olla vakavia seurauksia unionin toimintaan.
Saksa joutui kurinpitotoimen kohteeksi, kun Karlsruhessa sijaitsevassa perustuslakituomioistuimessa vaadittiin viime vuonna hallitukselta ehdollista osallistumista Euroopan keskuspankin velkakirjaostoihin. EU-tuomioistuin oli todennut ostot laillisiksi.
Puolan perustuslakituomioistuinta vaaditaan hylkäämään käsittely, joka koskee mahdollisia ristiriitoja Puolan perustuslain ja joidenkin EU-sopimusten välillä.
Käytännössä kyse on siis siitä, onko EU-tuomioistuin korkein oikeusaste yli kansallisten perustuslakituomioistuinten.
Saksa tyrmistynyt
Komission päätös on saksalaisten mielestä siitä syystä omituinen, että vastaajana on Saksan liittopäivät. Liittopäivät oli myös Karlsruhen käsittelyssä vastaajana.
Saksan hallitus toimi perustuslakituomioistuimensa määräyksen mukaan. Hallituksen piti saada EKP:lta selvitys, että ostot ovat oikeasuhtaisia. Kiistan piti olla sillä selvä.
– Komissio lietsoo valtavia riitoja EU:ssa, koska se kohtelee itsenäisiä jäsenvaltioitaan kuin vasalleja, taloustieteen professori Bernd Lucke kritisoi kurinpitotointa.
Lucke oli yksi Karlsruhen käsittelyn kantajista. Toinen kantaja Peter Gauweiler totesi, ettei Saksa olisi koskaan allekirjoittanut Lissabonin sopimusta, mikäli maan perustuslaki ohitetaan äärimmäisissä tapauksissa.
Komissio ripittää Puolaa
Euroopan komissio on yhtä lailla sotajalalla Puolaa vastaan. Puolan perustuslakituomioistuimessa tutkitaan, ovatko EU-sopimusten jotkut kohdat yhdenmukaisia Puolan perustuslain kanssa.
Komissio vaatii, että kyseinen asia vedetään pois perustuslakituomioistuimesta. Komissio muistuttaa, että EU-lait ovat jäsenmaidensa kansallisten lakien yläpuolella.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Peter Gauweiler EU-lait suvereniteetti perustuslakituomioistuin EU-tuomioistuin Bernd Lucke Euroopan komissio EKP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Junnila: Verotusoikeuden luovutus EU:lle avaa pandoran lippaan

Korruptoituneimmat maat elvytyspaketin suurimpia saajia – Ranne: ”Päihdeongelmaiselle ei anneta tuikkua murheeseen”

Lakivaliokunnan perussuomalaiset huolissaan EU-linjauksista: ”Termien tulkinnanvaraisuus ja EU:n laajeneva toimivalta avaavat vaarallisia kehityskulkuja”

EU keksii lisää johtopaikkoja kampaviinerikerhoihin – asiaosaaminen jäänyt unionissa retuperälle

Saksa liittymässä EU:n kurittomien kakaroiden listalle Unkarin ja Puolan seuraksi – komission saksalainen puheenjohtaja tiukkana kotimaalleen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää