Bloombergin toimittaja Andreas Kluth kirjoittaa, että EU:n merkitys vähenee huomaamattoman hitaasti. Unionissa keskitytään merkityksettömiin asioihin – kuten uuteen Euroopan tulevaisuuskonferenssin käynnistämiseen. Sen sijaan ongelmat jäävät ratkomatta, eikä unionia haluta tai uskalleta uudistaa.

Konferenssin tarkoitus ei ole parantaa tai muutenkaan uudistaa EU:n perussopimusta. Kyseessä on eräänlainen alusta ajatuksien vaihtoon, mihin on räätäilöity taas muutama johtotehtävän virka.

Sohvagate kuvaa ongelmaa

Eurooppa-neuvoston ja Euroopan komission puheenjohtajien vierailulla Turkissa vieraille oli tarjolla yksi tuoli. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel istahti alas, joten komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen joutui istumaan kauempana sohvalla.

Andreas Kluth arvelee, että Euroopan tulevaisuuskonferenssin yksi tavoite on saada lisää harmaita eminenssejä ilman poliittisia muutoksia. Ikäänkuin tavoite olisi vain saada asiat näyttämään tärkeiltä päättäjien ollessa tomerasti erilaisten ongelmien kimpussa.

Ratkaisuja ei silti löydy. Euro- ja maahanmuuttokriisien jälkeen euroalue on korjaamatta ja Schengen on edelleen uudistamatta. Kluth listaa lisäksi oikeusvaltioperiaatteiden rikkomukset sekä unionin hampaattoman ulkopolitiikan.

Henri Alakylä