Talousprofessori Matti Virén huomauttaa, että EU pyrkii parhaillaan voimakkaasti laajentumaan, ja mukaan on tulossa useita heikon talouden maita. – Sehän merkitsee sitä, että tulonjaon ulottuvuus EU:ssa tulee vain korostumaan, professori sanoo.

Turun yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén kiinnittää huomiota siihen, että vaikka EU-elvytyspakettia markkinoidaan kansalaisille ”Suomen etuna”, todellisuudessa hankkeessa on kyse tulonsiirtojärjestelmästä, jossa massiivisesti avustetaan eteläisiä EU-maita osin niiden epäonnistuneen taloudenpidon vuoksi sekä kilpailukyvyn menettämisen vuoksi.

Kansanedustaja Ville Tavion vetämässä talouskeskustelussa Virén kuvaa pelottavana skenaariona tilannetta, jossa elvytyspaketti toteutuu.

– Ensinnäkään Suomen taloudessa ei ole sellaisia isoja reservejä, joiden avulla tulevaisuuden kasvu olisi hyvä. Me tiedämme jo, että olemme suurissa vaikeuksissa nollakasvun vuoksi ja samaan aikaan julkiselle sektorille on tulossa suuria menokohteita esimerkiksi kansakunnan ikääntymisen vuoksi.

Kehityskulku pitäisi osata nähdä

Virén huomauttaa myös, että EU pyrkii edelleen voimakkaasti laajentumaan. EU:hun joko on pyrkimässä tai unionin kanssa kumppanuusyhteistyössä toimii maita kuten esimerkiksi Turkki, Ukraina, Moldovia ja Georgia.

– Jos nämä lasketaan mukaan, EU: n väestöpohja olisi kasvamassa noin kolmanneksella. Piikki jää siis auki useille köyhille maille. Sehän merkitsee sitä, että tulonjaon ulottuvuus tulee vain korostumaan. Kaikki rakennerahastojen rahat esimerkiksi olisivat menossa uusille jäsenmaille.

Virén katsoo, että uudessa tilanteessa Suomi on jäämässä paitsioon.

– Suomelle ei tässä kuviossa ole jäämässä muuta kuin rippeitä. Pitäisi siis osata nähdä kehityskulku, eli mitä oikeasti tapahtuu ja mihin se johtaa, kun avaamme EU:ssa portin selkeälle tulonjakopolitiikalle. Suomen kannalta se ei ole positiivinen skenaario.

SUOMEN UUTISET