Euroopan parlamentin Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) ei hyväksy sitä, että Turkki on edelleen virallisesti ehdokas Euroopan unionin jäseneksi.

– EU:n tekemä ehdokkuuden hyväksyminen oli valtava virhe. Ensinnäkin: Turkki ei ole eurooppalainen maa. Se ei myöskään ole demokratia: Erdoganin hallinto vainoaa vähemmistöjä ja rikkoo sananvapauden periaatetta. Koska EU:n sisällä ei ole enää sisärajoja, Turkin liittyminen johtaisi valtavaan ja hallitsemattomaan muuttovirtaan Eurooppaan, ryhmän sivuilla todetaan.

Vaara useiden jäsenmaiden turvallisuudelle

ID-ryhmän mukaan tilanne pahenee entisestään.

– Turkki uhkaa EU:n jäsenvaltioiden, kuten Kreikan ja Kyproksen, turvallisuutta ja itsemääräämisoikeutta. Erdogan tukee myös islamistisia terroristiryhmiä Syyriassa, Irakissa, Vuoristo-Karabachissa, Libyassa jne.

– Erdoganin hallinnon hyväksymiä provokaatioita ei pitäisi palkita jatkamalla loputtomia ja turhia liittymisneuvotteluja Turkin kanssa. Siksi Euroopan parlamentin Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID) haluaa näiden neuvottelujen päättyvän. Myös liittymistä edistävä EU:n rahallinen tuki Turkkiin olisi lopetettava.

Turkki uhitteli siirtolaisvyöryllä

Euroopan parlamentin ID-ryhmään kuuluva jäsen Laura Huhtasaari esitti unionille jo viime vuoden maaliskuussa, että se lopettaisi kaikki Turkille myönnettävät taloudelliset avustukset ja harkitsisi kauppapoliittisten pakotteiden langettamista, jos maa ei lopeta uhitteluaan.

– Turkin autoritäärinen presidentti Erdogan yrittää kiristää EU:lta lisää rahaa ja ulkopoliittisia myönnytyksiä käyttämällä maassaan oleskelevia maahanmuuttajia hybridiaseena Eurooppaa vastaan. Turkin presidentti on vihamielisellä toiminnallaan osoittanut olevansa epäluotettava kumppani EU:lle, Huhtasaari totesi.

Kriisi Turkin ja Kreikan rajalla oli reilu vuosi sitten vakava, kun kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät liikkeelle tavoitteenaan päästä EU:n alueelle. Suuri osa Kreikan rajalle saapuneista ihmisistä oli Turkissa pidempään oleskelleita nuoria miehiä, muun muassa Afganistanista, jotka olivat tulleet paikalle bussien tai taksien kuljettamina.

ID-ryhmän vetoomuksen EU:n ja Turkin välisten jäsenyysneuvotteluiden lopettamiseksi voi käydä allekirjoittamassa täällä.

SUOMEN UUTISET