Valtiovarainvaliokunnan jäsen Vilhelm Junnila kritisoi voimakkaasti yömyöhään venyneessä eduskunnan täysistunnossa kaavailtuja uusia EU:n omien verojen luokkia. Junnilan mukaan on vaarana, että unionin budjettikuri voi lopullisesti tuhoutua, jos verotusoikeuksia luovutetaan pois kansallisista käsistä.

– Kierrättämättömään muovipakkausjätteeseen perustuva kansallinen maksuosuus, ns. muovivero, lisäisi EU:n verotuksellista toimivaltaa suhteessa kansallisvaltioihin. Samalla ollaan avaamassa mahdollista pandoran lipasta, jossa tulevaisuudessa unioni voi helposti laajentaa omien varojensa hankkimista verotuksellisin keinoin, toteaa kansanedustaja Vilhelm Junnila.

Olemme pian loputtomassa kierteessä

EU-komissio ei olekaan jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan on ehdottanut, että päästökauppaa laajennetaan ja viidennes sen tuotoista ohjataan EU:lle. Lisäksi seuraavaksi vuodeksi on tulossa ainakin esitys digiverosta. Muutos tulee olemaan suuri, jos unionin omat varat jatkossa koostuvat yhä enemmän veroista, sillä tällä hetkellä EU:n tulot kertyvät pitkälti EU-maiden jäsenmaksuista.

– On myös täysin mahdollista, että koska tulonlähteet muuttuvat enemmän veroperusteisiksi jäsenmaksujen sijaan, on unionin budjettia helpompi paisuttaa, koska kansalaisten nurina korotetuista jäsenmaksuista ei enää olisi ongelma. Paisunut budjetti tarvitsee tietenkin lisää tuloja ja olemme pian loputtomassa kierteessä, jossa yhä kunnianhimoisempia maailmanparannushankkeita rahoitetaan alati kiristyvällä EU-verotuksella, jossa vain taivas on rajana, muistuttaa Junnila.

Verotus yhä enemmän unionitasolle?

Suomen taloushistoriassa rahapolitiikalla on ollut aina keskeinen rooli suhdannepolitiikassa. Euroon liittymisen myötä tämä mahdollisuus on poissa, joten keskeisimmäksi välineeksi talouspolitiikan suhdanteiden tasaajana meille jää oma veropolitiikka.

– Tämän paketin osalta onkin vaarana, että verotuksellista toimivaltaa hivutetaan yhä enemmän jatkossa unionitasolle. Alati nousevat maksut tulevaisuudessa luovat painetta Suomen kokonaisveroasteelle, joka on jo nyt EU-maiden yksi korkeimmista, noin 43 prosenttia, Junnila varoittaa.

Suomen Uutiset