Perussuomalaisten Sanna Antikainen vaati tänään eduskunnassa EU:n elvytyspaketista käydyssä keskustelussa EU:n elvytyspaketin hylkäämistä. Antikainen ei voisi koskaan äänestää sellaisen paketin puolesta, jossa suomalaisten velkarahat annetaan muille maille ja samalla vaarannetaan oma itsenäisyys.

Pääministeri Sanna Marin neuvotteli omien sanojensa mukaan ”hyvän paketin” suomalaisille. Tulos oli niin ”hyvä”, että suomalaiset maksavat paketista yli kaksi kertaa enemmän kuin saavat siitä takaisin. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ei säästellyt sanojaan arvostellessaan elvytyspakettia.

– Suomi maksaa 6,6 miljardia ja saa takaisin noin 2,7 miljardia. Hallitus ja pääministeri ovat tehneet totuudentaivuttamisen maailmanennätyksen kehuessaan itseään, omia toimiaan, ja selitellessään, kuinka ”hyvä” ja ”ainutkertainen” paketti on. Todellisuus on karumpaa kuin pääministerin ja hallituksen omakehu ja ylistyssanat. Oikeasti neuvottelutulos on yksi historian suurimmista epäonnistumisista, emämunaus. Elpymispaketti asettaa Suomen talouden ja itsenäisyyden vaakalaudalle, Antikainen latasi.

– EU:ssa suunnitellaankin jo tulevia paketteja, nyt kun maksajat tiedetään. Euroopan komission johtavat talousasiantuntijat arvioivat, että unionin elvytyspaketista voi muodostua pysyvämpi toimintamalli, ja lisäksi komission varapuheenjohtaja on kertonut, että ”mitä paremmin onnistumme tämän järjestelyn toimeenpanossa, sitä enemmän on tilaa keskusteluille pysyvästä välineestä, joka olisi todennäköisesti luonteeltaan samankaltainen.”

Kohti liittovaltiota

Elpymisrahasto vie myös Suomen kohti tulonsiirtounionia ja liittovaltiota. Euroalue on toistamassa elpymispaketin kanssa kaavaa, joka on pätenyt tähän asti käytännössä kaikissa menneissä yhteisvaluutta-alueissa. Niillä on ollut käytännössä kolme erilaista tietä: tie poliittiseen tulonsiirtounioniin eli liittovaltioon, tie exit-mekanismin eli poistumisreitin luomiseen tai kolmas tie, joka vie yhteisvaluuttaliiton hajoamiseen.

– Hallitus on tällä hetkellä valitsemassa ensimmäisen tien, tien kohti itsenäisyyden menetystä, tien kohti EU-liittovaltiota. Tämän lisäksi massiivinen elpymispaketti asettaa Suomen talouden vaakalaudalle miljardien suorien tukien ja maksujen kanssa. Viimeinen eräpäivä maksuille olisi 2058. Te hallituspuolueet olette laittamassa lapsenne ja lastenlapsenne velkavankeuteen. Eikö teitä hävetä? Antikainen ihmetteli.

Hyötyjiä Etelä-Euroopan maat

Kuka sitten hyötyy paketista? Esimerkiki Espanja saa paketista niin paljon rahaa, että siellä kokeillaan nelipäiväistä työviikkoa ja perustuloa, Italiassa taas superlapsilisää. Vaikka Italiassa valtio on köyhä, ovat kansalaiset niin rikkaita, että jopa Italian omat viranomaiset ovat varoittaneet EU:ta siitä, että Italialle ohjattavasta tukipaketin 28 prosentin osuudesta merkittävä osa voi valua mafian käsiin. Hallitus on Italian viranomaisten varoituksille lähinnä naureskellut.

– Hallitus on pyrkinyt esittämään, että rahaston elvytysvaikutus olisi Suomelle merkittävä. Tämäkin, kuten oikeastaan kaikki hallituksen puheet koskien elpymispakettia, on totuudentaivuttamisen maailmanennätys. Esimerkiksi hallituksen oma Valtioneuvoston julkaisuja 2021 kertoo ”Suomen kestävän kasvun ohjelma – alustava elpymis- ja palautumissuunnitelma” -tekstissään, kuinka mikroskooppinen vaikutus elpymispaketilla on Suomen talouteen, huomautti Antikainen.

– Paketti kasvattaa valtioneuvoston julkaisun mukaan Suomen bruttokansantuotetta 0,5 prosenttiyksikköä 2021–2023, ja alustavan arvion mukaan kasvupaketti voisi kasvattaa potentiaalisen tuotannon kasvua 0,1 % vuosittain keskipitkällä aikavälillä. Taloustieteen tohtori Juha Tervala arvioi, että EU-jättipaketin nettovaikutus Suomen taloudelle voi olla jopa kielteinen.

Hallitus taivuttaa totuutta

Lisäksi hallitus on perustellut pakettia viennin elpymisellä Euroopassa, joka vaikuttaisi Suomen vientiteollisuuteen. Tässäkin taas taivutellaan totuutta, Antikainen tuumasi ja siteerasi Tervalan lausuntoa valtiovarainvaliokunnalle: ”Elpymisvälikokoisuuden nettovaikutus Suomen taloudelle voi olla kielteinen, koska väline elvyttää Etelä- ja Itä-Eurooppaa Länsi- ja Pohjois-Euroopan kustannuksella”.

– Suomen vientimaiden top kymmenessä 2020 ei ole esimerkiksi Italiaa tai Espanjaa, jotka hyötyvät eniten elpymispaketista, Antikainen totesi.

Tajuaako hallitus rahoittavansa rahaongelmaisia maita?

Antikainen kysyi hallitukselta, että jos elpymispaketti hyväksytään ja euroaluetta kohtaa seuraava velkakriisi, tajuaako hallitus silloin rahoittavansa rahaongelmaisia maita, joilla ei ole minkäänlaista halua laittaa asioitaan kuntoon.

– Käsi sydämellä, milloin te ymmärrätte sanoa muiden rahanpyynnöille ei, vai tuleeko sellaista aikaa ikinä? Kun sama maa tulee kerta toisensa jälkeen pyytämään uutta vippiä vaikka edellistäkään ei ole maksettu takaisin, milloin te huomaatte, että kyseessä on kuvio, joka toistuu, eikä kertaluonteinen ongelma?

– Henkilökohtaisesti en voisi koskaan tukea tällaista pakettia, jossa lahjoitetaan suomalaisten verorahoja muille maille ja laitetaan Suomen itsenäisyys vaaraan. Me perussuomalaiset tulemme varmasti äänestämään ei, ei elpymispaketille. Hallituksen toivoisin totuuden taivuttamisen sijaan alkavan katsoa faktoja unelmahötön sijaan. Elpymispaketti on hylättävä, Antikainen vaati.

Suomen Uutiset