Eduskunnassa keskustellaan parhaillaan EU:n 750 miljardin euron elpymispaketista, mutta ilman pääministeri Sanna Marinia, joka henkilökohtaisesti viime kesänä oli sopimassa paketin sisällöstä muiden EU-johtajien kanssa.

Yle uutisoi tänään, että pääministeri Sanna Marin jättää väliin tänä iltana puoluejohtajien kuntavaalitentin karanteeniohjeistusten vuoksi. Marin osallistui viikonloppuna EU-huippukokouksiin Portugalissa, ja pääministerin kerrotaan olevan tällä hetkellä omaehtoisessa karanteenissa, joka ei ole vielä päättynyt.

Karanteeni loppuu jo huomenna?

Samasta syystä Marin ei myöskään ole tänään paikalla eduskunnassa keskustelemassa EU-elpymispaketista.

Poissaoloa karanteenin vuoksi voidaan tarvittaessa perustella terveysturvallisuuteen liittyvillä argumenteilla. Avoimuuden ja demokratian kannalta pääministerin poissaolo kevään tärkeimmän ja seurauksiltaan kauaskantoisimman asian käsittelystä kuitenkin näyttäytyy ongelmallisena.

Nähtäväksi jää, ehtiikö pääministeri huomenna eduskuntaan, jolloin elpymispaketista äänestetään.

Luistaa mielellään hankalista paikoista

Tämänpäiväiset oharit vahvistavat edelleen mielikuvaa siitä, että Marin mielellään luistaa kaikista hankalista paikoista, eikä hän halua vastata ikäviin kysymyksiin.

Siihen nähden, että Marin oli itse sopimassa elvytyspaketista viime kesänä, hän on henkilökohtaisesti antanut paketista kommentteja erittäin niukasti ja pääsääntöisesti kieltäytynyt kaikista julkisista ja poliittisista keskusteluista pakettiin liittyen.

Marin on aiemmin markkinoinut elpymispakettia todeten sen olevan ”tarkkarajainen ja kertaluonteinen”. Nyt, kun molemmilta perusteluilta on pudonnut pohja pois, olisi arvatenkin ollut epämiellyttävää vastata eduskunnassa opposition kysymyksiin.

”Miksi piiloutuu joka kerta?”

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila kommentoi Marinin poissaoloa Facebookissa.

– Pääministeri Sanna Marin välttää jälleen vastuun merkittävien asioiden käsittelystä vetoamalla omaehtoiseen karanteeniin. Kuitenkin THL:n ohjeiden mukaan 8.5. Suomeen saapunut pääministeri olisi ehtinyt ottaa ja saada toisen testituloksen ja siten osallistua elpymispaketista käytävään keskusteluun niin halutessaan.

– Miksi pääministeri piiloutuu kotiinsa joka kerta, kun eduskunta käsittelee hallituksen kiistanalaisimpia esityksiä ja sysää vastuun muille valtioneuvoston jäsenille, mutta löytyy seuraavasta muotilehden kannesta? Junnila kysyy.

Artikkelia on muokattu 11.5.2021 klo 19.13. Lisätty kansanedustaja Vilhelm Junnilan kommentti.