EU-komissio on tehnyt ehdotuksen uusiksi suomalaisten maksettavaksi tuleviksi EU-veroiksi. Suomen hallituksen kanta uusille veroille on ”alustavan myönteinen”, mutta perussuomalaiset vastustaa tiukasti Suomen talouspoliittisen itsemääräämisoikeuden siirtämistä EU:n alaisuuteen.

Suomen hallitus suhtautuu uusiin veroihin “avoimesti ja rakentavasti” ja muun muassa kansallisten päästökauppatulojen osittaiseen siirtämiseen EU:lle “alustavan myönteisesti”. Valtiovarainvaliokunnan lausunto puolestaan suhtautuu “valtioneuvoston tavoin alustavan myönteisesti” päästökauppatulojen luovuttamiseen.

Käytännössä puhutaan päästöoikeuksien hinnasta riippuen 200-400 miljoonan vuotuisesta maksusta EU:lle pelkästään päästökauppatulojen osalta.

Perussuomalaiset jättivät perjantaina 6.5. eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon uusista EU-veroista. Eriävässä mielipiteessä moititaan lausunnon voimatonta suhtautumista EU:n suorittamaan Suomen talouspoliittisen itsemääräämisoikeuden kaappaamiseen.

– Tämä paketti siirtää Suomen kansallista verotusoikeutta ja päätäntävaltaa varojen käytöstä EU:lle. Sekä eduskunta että puolueet ovat jo pitkään julistaneet, että taloudellisesta itsemääräämisoikeudesta on pidettävä kiinni. Tässä näkyy sanojen ja tekojen sovittamaton ristiriita puhtaimmillaan, edustaja Ville Vähämäki sanoo.

Suomalaisten etua se ei taatusti edistä

Sitran tuoreessa selvityksessä kiinnitettiin huomiota Suomen EU-päätöksenteon puutteisiin. Selvityksen mukaan kansallinen valmisteluvaihe ei ole avointa ja eduskunnassakin asiat käsitellään valiokunnissa suljettujen ovien takana. Selvitys muistuttaa, että demokratian kannalta on oleellista kysyä, mitä mahdollisuuksia kansalaisella on osallistua EU:n päätöksentekoon.

Suomen EU-lainsäädäntöprosessista saa usein tietoa vasta kun valtioneuvosto esittää eduskunnalle Suomen jo muodostetun kannan Euroopan komission valmistuneeseen säädösehdotukseen.

– Tilaisuus vaikuttaa oli nyt. Jos esitysluonnokseen ei ole jo tässä vaiheessa esittää muutosehdotuksia tai vahvaa kielteistä kantaa, ne tulevat pian konkreettisina esityksinä eduskunnan käsiteltäväksi, ja silloin niiden vastustaminen tulee olemaan poliittisesti mahdotonta, kuten on nähty jo monta kertaa. Herää kysymys, onko hallitus vain näennäiskriittinen. Kenen etuja vaikeneminen ja päätöksien läpi runnominen palvelee, sillä suomalaisten etua se ei taatusti edistä, edustaja Vilhelm Junnila kysyy.

Kyseessä on verotusoikeuden siirtäminen EU:lle

Sekä hallituksen kanta että valiokunnan lausunto kertoivat, että kantoja päivitetään esityksien täsmentyessä. Perussuomalaiset suhtautuvat asiaan epäilevästi.

– Jo nyt tiedämme, että kyseessä on verotusoikeuden siirtäminen EU:lle, ja osaamme arvioida, että kyseessä on satojen miljoonien eurojen vuotuinen lisämaksu suomalaisille yrityksille ja kotitalouksille. Yksityiskohtien täsmentyminen ei tätä asiaa muuksi muuta, edustaja Jari Koskela toteaa.

– Sekä EU että hallitus perustelivat esitystä elpymispakettiin otettujen lainojen takaisinmaksutarpeella, mutta miksi sitten nyt ehdotetut verot ovat pysyviä eikä keräämistä keskeytetä, kun takaisinmaksu olisi suoritettu? On selvää, että elpymispakettia käytetään tekosyynä. Eihän EU ja hallituksemme kehtaa edes puhua veroista, vaan kutsuu näitä EU:n omiksi varoiksi ja ympäristömaksuiksi.

Tätä on kokoomuslainen EU-politiikka

Valtiovarainvaliokunnan käsittelyssä lausuntoon jättivät eriävät mielipiteensä vain perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit. Kokoomus ei jättänyt eriävää mielipidettä. Kokoomus siis käytännössä kannatti valtioneuvoston kantaa ja valiokunnan lausuntoa.

– Kokoomus on useasti ilmoittanut vastustavansa tulonsiirtoliittovaltiota, yhteisvelkaa ja epäsymmetristä tulonsiirtounionia. Kuitenkin se oppositiostakin käsin päätyi kannattamaan elpymispakettia viime keväänä, aiheuttaen suomalaisille miljardien laskun, edustaja Sami Savio kertoo.

– Ja nyt kun hallitus nyökyttelee innokkaasti tuleville EU-veroille, kokoomus ei korkeiden kannatuslukujensa sokaisemana jättänyt valtiovarainvaliokunnassa edes eriävää mielipidettä asiasta. Tätä on kokoomuslainen EU-politiikka niin hallituksessa kuin oppositiossa.

Suomen Uutiset