Komissio linjasi viime vikkolla EU:n pakolaispolitiikkaa yhä pakottavamman taakanjaon suuntaan. Kansalaismielipiteen sivuuttava komissio toimii YK:n pääsihteerin suosittelemalla tavalla: avatkaa rajat, viis äänestäjistä.

Euroopan johtajat keskustelevat tällä viikolla unionin turvapaikka- ja muuttoliikepolitiikasta komission viimeviikkoisen suunnitelman pohjalta. Komissio pyrkii lisäämään pakollista taakanjakoa useiden jäsenmaiden vastustuksesta huolimatta.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tunnetaan parhaiten lentävästä lauseestaan: ”Tiedämme, mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä, miten tulisimme uudelleenvalituksi, jos teemme sen.”

Lause jättää arvoitukseksi, minkä korkeamman päämäärän takia poliitikon pitäisi tehdä jotakin, jota äänestäjät eivät halua ja joka on heidän etujensa vastaista.

Äänestäjiä halveksuva asenneilmapiiri ei ole komission yksinoikeus. Nykyinen YK:n pääsihteeri, portugalilainen sosialisti António Guterres sanoi vuosi sitten marraskuussa Vision Europe Summit -huippukokouksessa Lissabonissa salilliselle Euroopan päättäjiä, että jokainen Euroopan Unionin valtio on pakotettava jakamaan taakkaa massamaahanmuutosta.

Tämän vuoden alussa pääsihteerinä aloittanut Guterres oli silloin juuri tullut valituksi uuteen tehtäväänsä. Hän oli sitä ennen toiminut kymmenen vuotta YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n pääsihteerinä.

Guterres vaati Euroopan huippupoliitikkoja avaamaan rajat ja jättämään äänestäjät huomiotta.

Guterresin mukaan maahanmuuton hallinnan kuuluminen kansallisen päätäntävallan piiriin on ajatuksena erittäin rajoittunut.

– On tunnustettava, että maahanmuutto on väistämätöntä, eikä se tule loppumaan, Guterres sanoi.

Suomen Uutiset