EU on törsännyt veronmaksajiensa rahoja yli miljardilla eurolla ostettuaan tuottajilta maitojauhetta lähes 400 000 tonnia yli markkinahinnan.

Eurooppa-neuvosto päätti alkuviikosta lopettaa lisäostot väliaikaisesti huomattuaan, ettei massiivinenkaan subventio tukenut maitojauheen hintaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio pitää EU:n markkinamanipulaatiota ongelmallisena monesta syystä.

Eurooppa-neuvoston tiedotteessa todetaan, että maitojauhevarastot ovat hyvin korkealla tasolla. Varastoitu maitojauhe painaa markkinahintoja alas, koska markkinoilla arvellaan EU:n joutuvan jossain vaiheessa myymään varastojaan. Alun perin tarkoituksena oli tukea maitojauheen hintaa automaattisilla tukiostoilla kiinteällä hinnalla.

Tavio: EU:n maatalouspolitiikkaa sietäisi miettiä uudelleen

EU aloitti markkinamanipulaation vuonna 2015. Tuolloin tuotantokiintiöistä luovuttiin ja meijeritalouden ylituotanto ajoi tilallisten tuottajahinnat alas.

Maitojauhe on tuoremaitoa monin verroin säilyvämpää, mutta jauheenkin laatu kärsii ajan myötä. Länsi-Afrikassa ollaan huolissaan EU:n massiivisista jauhevarastoista. Senegalilaisen meijerijärjestö FENAFELS:in johtaja Bocar Diaw tuomitsee tulipalomyynnit, koska massiivinen polkumyynti johtaisi paikallisten maidontuottajien ahdinkoon.

Tavio ymmärtää afrikkalaisten maidontuottajien pelot.

– Tämä saa pohtimaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan mielekkyyttä. Ruoan tahallinen ylituotanto lisää jätemäärää, joten EU ei toimi tässä ekologisesti kestävästi. Jos ylituotantoa dumpataan Afrikkaan, kuten on esitetty, niin silloin afrikkalainen maataloustuotanto kärsii, Tavio sanoo.

Markkinatalouden ohittaminen tuo laskun veronmaksajille

Tukiostot ovat perusteltuja tilapäisten tuotantohäiriöiden kohdalla. EU:n vuosia jatkunut markkinamanipulaatio tuo kuitenkin lähinnä mieleen suunnitelmatalouden opit. EU on toistaiseksi keventänyt maitojauhevarastojaan kahdella tuhannella tonnilla. Myyntitappioita kirjattiin noin 500 euroa tonnilta.

Pitkäaikaiseen ylituotantoon ainoa oikea ja toimiva lääke on tuotannon kutistaminen. Markkinataloudessa näin kävisi automaattisesti. Tavion mukaan EU:n ylituotannosta kärsivät veronmaksajat ja maidontuottajat.

– EU:n epäonnistuneen markkinoiden manipulaation seuraukset ovat kielteisiä sekä veronmaksajille että maidontuottajille. Veronmaksajille kertyy miljardiluokan lasku ja maidontuottajille riski hintojen alentumiseen, Tavio selventää.

Henri Alakylä