EU-tuomioistuin on hylännyt Slovakian ja Unkarin valituksen niin sanotussa turvapaikanhakijoiden pakkojyvityskiistassa. Käytännössä tämä tarkoittaa jäsenmaiden velvoitetta ottaa vastaan tietty määrä Kreikkaan ja Italiaan saapuneita turvapaikanhakijoita.

EU:ssa poliittisesti arkaluontoiset kysymykset on tavattu solmia EU-maiden yksimielisillä päätöksillä. Vuonna 2015 EU-maat runnoivat turvapaikanhakijoiden jyvityksen enemmistöäänillä.

Viisi maata eivät puoltaneet päätöstä: Suomi, Unkari, Romania, Slovakia ja Tšekki äänestivät joko esitystä vastaan tai tyhjää.

Jyvityssopimuksen noudattamisessa rajuja vaihteluita

Slovakia ja Unkari valittivat päätöksestä, eikä Unkari ole jyvittänyt ainoatakaan turvapaikanhakijaa sopimuksen mukaisesti. Maiden mukaan toimintatapa on erheellinen ja jyvitys on väärä keino vastata pakolaiskriisiin. Maat väittävät pakkojyvityksen altistavan maat islamistiterrorismille. Lisäksi jyvitys voi järkyttää yhteiskuntarauhaa.

EU-maat tuskin pakottavat turvapaikanhakijoita esimerkiksi Unkariin. Sen sijaan sopimusta vastustavia maita voidaan sakottaa.

Sopimuksen mukaan EU-maat jyvittävät 160 000 turvapaikanhakijaa eri EU-maihin. Suomi on täyttänyt lähes kokonaan jyvityspaikat siitä huolimatta, että Suomi äänesti tyhjää jyvitysesitykselle.

Henri Alakylä