
EU varautumassa Turkin turvapaikkasopimuksen haaksirikkoon
EU arvelee Turkin kanssa solmitun pakolaissopimuksen ajautuvan karille, koska Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan savusti ulos maan EU-myönteisen pääministeri Ahmet Davutoğlun. Erdoğan on puolestaan sanonut, ettei maan terrorismilakeja aiota muuttaa.
Euroopan komissio ehdotti viime keskiviikkona turkkilaisille viisumivapautta. Euroopan parlamentti saattaa kuitenkin hylätä komission esityksen. Europarlamentin suurimman ryhmän (EPP) puheenjohtaja Manfred Weber oli skeptinen komission esitystä kohtaan.
– Turkkilaisille ei saa tulla viisumivapauden suhteen vesitettyjä kriteereitä, Weber muotoili keskiviikkona.
ALDE tyytyväinen sakkomaksuihin
Komission toinen turvapaikkapolitiikan kylki koski sakkoluontoista maksua niille jäsenmaille, jotka eivät vastaanota turvapaikanhakijoita. Sakko toimisi tilisiirtona jäsenmaiden välillä. Turvapaikanhakijoista kieltäytyvä maa maksaisi 250 000 euroa korvauksena sille jäsenmaalle, joka joutuisi huoltamaan turvapaikanhakijan.
Sakkomaksut eivät olisi automaattisia, vaan komission esityksen mukaan määriteltäisiin tietyt rajat, joiden mukaan katsotaan onko jokin jäsenmaa joutunut kohtuuttoman turvapaikanhakijamäärän alle. Komission mukaan korvausraha kattaisi jäsenmaalle turvapaikanhakijasta koituvia kuluja, kuten koulutuksen, terveydenhuollon ja ylläpidon.
Euroopan parlamentin liberaalinen ALDE-ryhmä on komission sakotuspolitiikkaan tyytyväinen. ALDE:n puheenjohtaja Guy Verhofstadt kehuu esitystä rakentavaksi. Hänen mielestään EU tarvitsee keskitetyn turvapaikkaohjelman.
EU pohtii vaihtoehtosuunnitelmaa Turkin varalle
EU on varautumassa siihen, että EU:n ja Turkin välinen palautussopimus ei välttämättä pidä. Turkin presidentti Erdoğan on kertonut, ettei maa aio muuttaa terrorismilakejaan niin, että se voisi noudattaa EU:n vaatimia ihmisoikeusstandardeja. Ihmisoikeusasiat ovat Euroopan parlamentin hampaissa, ja komission esitys turkkilaisten viisumivapaudesta voi tulla torjutuksi.
Erdoğanin mukaan viisumivapauden hyllyttäminen taas aiheuttaisi koko palautussopimuksen raukeamisen. EU on pohtimassa mahdollista vaihtoehtoista suunnitelmaa, jos EU:n ja Turkin välinen palautussopimus raukeaa.
Suunnitelman mukaan turvapaikanhakijat eivät pääsisi lautalla Kreikan saarilta mantereelle, vaan hakemukset käsiteltäisiin saarilla. Hylätyt hakemukset johtaisivat palauttamisen suoraan lähtömaahan.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Britannian ja Turkin neuvottelut yritettiin pimittää Brexit-äänestyksen pelossa
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää