Kovin moni eurooppalainen taho patistaa kaikkia EU-maita ratifioimaan EU:n elpymispaketin. EU-velan takaisinmaksulle ei ole kuitenkaan selkeää suunnitelmaa. Ajatuksena on kerätä jonkinlaisia veroja, mutta kun niistä aikanaan päätetään, voivat riidat johtaa umpikujaan. Aiheesta uutisoi Politico.

Valtionvelan takaisinmaksuun käytetään verovaroja ja se johtaa lähes poikkeuksetta poliittiseen vääntöön. Ajatellaan, että verojen tulisi kohdentua mielummin naapurille kuin että joutuisi itse kaivamaan kuvettaan.

Sen vuoksi on yhtä lailla odotettavaa, että 27 jäsenmaan kesken muodostuu syviä ristiriitoja eri verovaihtoehtojen kanssa. Ongelmallista on, ettei EU:ssa olla laadittu selkeää takaisinmaksusuunnitelmaa.

Elpymisväline koostuu lahjoituksista ja velasta. Jokaisen jäsenmaan tulisi maksaa nostamansa velkaosuus itse takaisin, mutta lahjoitusosasta muodostuva velka jää väkisin EU:n harteille.

Nimet äkkiä vekseliin

Velan nostaminen ilman takaisinmaksusuunnitelmaa on taloudellisesti vastuutonta toimintaa. Eurooppalaisilla johtajilla tuntuu kuitenkin olevan hirmuinen hinku saada kaikkien nimet vekseliin.

Esimerkkeinä mainittakoon nyt EU:n budjettikomissaari Johannes Hahn, Saksan ja Ranskan valtiovarainministerit sekä Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde.

Voi olla, ettei takaisinmaksusuunnitelmaa olla tehty potentiaalisten riitojen vuoksi.

Riitoja unionin sisällä tai ulkomaiden kanssa

EU-velan takaisinmaksussa esillä ovat olleet eräänlainen saastevero eli päästömaksujen kiristäminen, digivero ja hiilitullit. Politico arvelee, että esimerkiksi päästöihin nojaava takaisinmaksu aiheuttaa vastarintaa esimerkiksi Puolassa ja Portugalissa. Energiantuotanto kallistuisi, mikä näkyisi kotitalousten ja yritysten sähkölaskuissa nousevasti.

Digivero voisi suututtaa Yhdysvallat. Presidentti Joe Biden on laajentanut verotusideaa kaikkiin suuryrityksiin, ettei puhdas digivero osuisi vain yhdysvaltalaisiin teknologiajätteihin. Yhdysvallat on EU:lle tärkeä kauppakumppani ja yhdysvaltalaisyrityksiin kohdennetut verot voivat johtaa eräänlaisiin kostotoimenpiteisiin.

Hiilitullit osuisivat puolestaan laajalti Kiinaan. Kauppasuhteet voisivat kärsiä samalla tavalla kuin digivero Yhdysvaltojen kanssa.

Velkaa velan takaisinmaksuun?

Entä mitä tapahtuisi, jos EU-maat eivät pääse keskenään sopuun takaisinmaksusuunnitelmasta? Olisi varsin outoa ajatella EU:n jättävän tällöin elpymisvälineestä koituvan velan maksamatta.

Velan takaisinmaksuun jouduttaisiin tällöin nostamaan uutta velkaa. Suomessa hallituspuolueet ovat topakasti tähdentäneet, että elpymisvälineen vuoksi muodostuva EU-velka on ehdottoman kertaluonteinen.

Tätä lupausta hallituspuolueet eivät voi taata ilman takaisinmaksusuunnitelmaa. Sen vuoksi olisi erittäin tärkeää, että EU:lla on esittää yksityiskohtainen takaisinmaksusuunnitelma ennen kuin eduskunta voisi millään muotoa laittaa puumerkkiään EU-vekseliin.

Henri Alakylä