LEHTIKUVA/KUVITUKUVA
EU:n elpymispaketin ratifiointiin hoputetaan – EU-velan selkeä takaisinmaksusuunnitelma loistaa poissaolollaan
Kovin moni eurooppalainen taho patistaa kaikkia EU-maita ratifioimaan EU:n elpymispaketin. EU-velan takaisinmaksulle ei ole kuitenkaan selkeää suunnitelmaa. Ajatuksena on kerätä jonkinlaisia veroja, mutta kun niistä aikanaan päätetään, voivat riidat johtaa umpikujaan. Aiheesta uutisoi Politico.
Valtionvelan takaisinmaksuun käytetään verovaroja ja se johtaa lähes poikkeuksetta poliittiseen vääntöön. Ajatellaan, että verojen tulisi kohdentua mielummin naapurille kuin että joutuisi itse kaivamaan kuvettaan.
Sen vuoksi on yhtä lailla odotettavaa, että 27 jäsenmaan kesken muodostuu syviä ristiriitoja eri verovaihtoehtojen kanssa. Ongelmallista on, ettei EU:ssa olla laadittu selkeää takaisinmaksusuunnitelmaa.
Elpymisväline koostuu lahjoituksista ja velasta. Jokaisen jäsenmaan tulisi maksaa nostamansa velkaosuus itse takaisin, mutta lahjoitusosasta muodostuva velka jää väkisin EU:n harteille.
Nimet äkkiä vekseliin
Velan nostaminen ilman takaisinmaksusuunnitelmaa on taloudellisesti vastuutonta toimintaa. Eurooppalaisilla johtajilla tuntuu kuitenkin olevan hirmuinen hinku saada kaikkien nimet vekseliin.
Esimerkkeinä mainittakoon nyt EU:n budjettikomissaari Johannes Hahn, Saksan ja Ranskan valtiovarainministerit sekä Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde.
Voi olla, ettei takaisinmaksusuunnitelmaa olla tehty potentiaalisten riitojen vuoksi.
Riitoja unionin sisällä tai ulkomaiden kanssa
EU-velan takaisinmaksussa esillä ovat olleet eräänlainen saastevero eli päästömaksujen kiristäminen, digivero ja hiilitullit. Politico arvelee, että esimerkiksi päästöihin nojaava takaisinmaksu aiheuttaa vastarintaa esimerkiksi Puolassa ja Portugalissa. Energiantuotanto kallistuisi, mikä näkyisi kotitalousten ja yritysten sähkölaskuissa nousevasti.
Digivero voisi suututtaa Yhdysvallat. Presidentti Joe Biden on laajentanut verotusideaa kaikkiin suuryrityksiin, ettei puhdas digivero osuisi vain yhdysvaltalaisiin teknologiajätteihin. Yhdysvallat on EU:lle tärkeä kauppakumppani ja yhdysvaltalaisyrityksiin kohdennetut verot voivat johtaa eräänlaisiin kostotoimenpiteisiin.
Hiilitullit osuisivat puolestaan laajalti Kiinaan. Kauppasuhteet voisivat kärsiä samalla tavalla kuin digivero Yhdysvaltojen kanssa.
Velkaa velan takaisinmaksuun?
Entä mitä tapahtuisi, jos EU-maat eivät pääse keskenään sopuun takaisinmaksusuunnitelmasta? Olisi varsin outoa ajatella EU:n jättävän tällöin elpymisvälineestä koituvan velan maksamatta.
Velan takaisinmaksuun jouduttaisiin tällöin nostamaan uutta velkaa. Suomessa hallituspuolueet ovat topakasti tähdentäneet, että elpymisvälineen vuoksi muodostuva EU-velka on ehdottoman kertaluonteinen.
Tätä lupausta hallituspuolueet eivät voi taata ilman takaisinmaksusuunnitelmaa. Sen vuoksi olisi erittäin tärkeää, että EU:lla on esittää yksityiskohtainen takaisinmaksusuunnitelma ennen kuin eduskunta voisi millään muotoa laittaa puumerkkiään EU-vekseliin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Antikainen: Jos Suomea on uhkailtu EU:n suunnalta, olisi syytä kertoa kaikille, kuka uhkauksen on esittänyt
Talousprofessori Matti Virén: Missä ovat korvaavat elinkeinot niiden tilalle, joita hallituksen ilmastotoimilla ajetaan alas?
Elvytyspaketin kaataminen olisi jättipalvelus EU:lle – katso Rami Lehdon ja Juhani Huopaisen videohaastattelu
Perussuomalaiset tukee kansalaisaloitetta kansanäänestyksen järjestämisestä elpymispaketista: “Kansanäänestyksen järjestäminen on kansalaisille tärkeä asia”
Viikon suosituimmat
Elokapinan sisäisellä keskustelupalstalla fantasioidaan massamurhalla: “Pyhää veristä raivoa”, “veristä lihamössöä”, “veriset pylväät, verta valuvat portaat”
Elokapinan sisäiseltä keskustelupalstalta tihkuu erittäin huolestuttavia viestejä.
Demaripomo Razmyar kommentoi maahanmuuttajien Pisa-tuloksia – PS:n Koponen: ”Kujalla kuin käkikello”
SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin mukaan maahanmuuttajien huonot Pisa-tulokset johtuvat muun muassa sosioekonomisesta asemasta ja tukitoimia tulisi tarkastella paremmin. Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen tyrmää demaripomon väitteet.
Suomalaisilta ärhäkkä vastareaktio Elokapinan käsittämättömään veriläyträykseen: järjestön kieltämistä ajava kansalaisaloite keräsi yli 60 000 nimeä yhdessä päivässä
Elokapinan kieltämistä ajavasta kansalaisaloitteesta tuli megahitti – aloitteen tekijöiden mukaan suursuosio lähettää selkeän viestin: ”Kansa ei enää hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa”
Tällä hetkellä Suomen ylivoimaisesti suosituin kansalaisaloite ajaa anarkistiliike Elokapinan kieltämistä. Lainsäädäntöuudistusehdotuksen ja ryhmittymän lakkauttamisen lisäksi aloite samalla lähettää vahvan viestin radikaalisti toimiville ympäristöaktivisteille. - Viesti on selvä. Kansa ei hyväksy Elokapinan laitonta toimintaa. Mielenosoittaminen ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita mutta asiat täytyy hoitaa lakien ja asetusten mukaan, aloitteen tekijät kertovat Suomen Uutisille.
Kansallisarkiston ex-pääjohtajalta vakava varoitus Elokapinan radikalisoitumisriskistä – vertaa terroristijärjestö Punaiseen armeijakuntaan
Punainen armeijakunta (RAF) oli Saksan liittotasavallassa 1970-luvulla vaikuttanut äärivasemmistolainen terroristiryhmä, jonka tavoitteena oli kommunistinen kansannousu. Baader-Meinhof-ryhmänä tunnettu RAF vastusti kapitalismia. Se murhasi iskuissaan kymmeniä ihmisiä.
Väestökello näyttää, miten ulkomaalaistaustaisten ihmisten osuus vauhdilla kasvaa Suomessa: Nykytahdilla joka neljäs helsinkiläinen on vieraskielinen jo vuonna 2038
Ajatuspaja Suomen Perustan tänään julkaisema vaestokello.fi-palvelu kuvaa maahanmuuttajataustaisten ihmisten osuutta Suomessa. Pääkaupunkiseudulla vieraskielisten ihmisten osuus kasvaa kiihtyvää tahtia.
PISA: Kun vasemmiston argumentit loppuvat, rasismisyyttely alkaa – Miko Bergbom antaa Li Anderssonin kuulla kunniansa
“Älkää toistako meidän virhettämme” – Tynkkynen tapasi Ukrainan ex-presidentin, joka kehotti rakentamaan esteitä Suomen rajalle Venäjää vastaan
Elokapina hehkuttaa jäsenviestissään: “Pelkästään Helsingin Sanomat on maininnut Elokapinan yli 40 lehtitekstissä kesän aikana”
Greta Thunberg yhdistää tuoreella videollaan Gazan, ilmastonmuutoksen ja yhdysvaltalaisyritys Chevronin – tutkijoiden mukaan äärivasemmiston tavoitteena on vallankumous
Greta Thunberg julkaisi videon ilmastonmuutoksesta ja Gazasta. Hän liittää aiheeseen myös yhdysvaltalaisyritys Chevronin.