

Marco Bertorello
EU:n komissio torppaamassa pienituloisten verohelpotukset Italiassa
Italian uusin hallitus on pääministeri Matteo Renzin ohjaamana luvannut kosolti uudistuksia, joiden lyhytaikaiset vaikutukset ovat kuitenkin verotulojen kannalta heikkoja, eikä EU:n komissio halua niitä siksi hyväksyä. Renzin hallinto laskee, että he tarvitsevat lisäaikaa vuoteen 2016 saavuttaakseen talouskurisopimuksen alijäämärajat. Hallitus perustelee lisäajan tarvetta poikkeuksellisen syvällä taantumalla. Komissio puolestaan vetoaa aiemman pääministeri Mario Montin lupaukseen, jonka mukaan tavoite saavutetaan ensi vuonna.
Uutistoimisto Reuters kertoo Renzin kaavailevan verohelpotuksia pienituloisille. Italian hallitus uskoo, että tämä vauhdittaa kotitalouksien kulutusta, ja se puolestaan auttaisi maan takaisin kasvun tielle. Rahoittaakseen nämä arviolta 6,9 miljardin euron verohelpotukset maan hallitus turvautuisi säästöissä ja lisätuloissa myös kertaluontoisiin eriin.
Talouslehti Financial Timesin mukaan komissio ei ole kuitenkaan taipumassa Renzin hallituksen pyyntöihin.
– Uudet pääministerit haluavat aina tehdä muutoksia, mutta oltuaan hetken aikaa virassaan he huomaavat, että heidän tulee pitäytyä jo aiemmin sovituissa rajoissa, EU:n virkamies kertoo.
Analyytikoiden mukaan Renzi voi olla huolissaan tulevista europarlamenttivaaleista, ja haluaa siksi haastaa komission.
Talousaikakausilehti The Economist nostaa esille myös sen mahdollisuuden, ettei komissio ole välttämättä ajan hermolla ja ymmärrä, miten kiikkerä Italian poliittinen tilanne on. Lehti muistuttaa, että hallitus on halunnut näyttää säästöille esimerkkiä huutokauppaamalla eri ministeriöiden luksusautoja. Lehti huomauttaa, että monet eri tahot pitävät Renziä Italian viimeisenä oljenkortena päästä ulos talouskriisistä hallitusti, ja että Renzi voi saada tarpeekseen ja lyödä hanskat tiskiin.
HENRI MYLLYNIEMI
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.
