Talouslehti Financial Times listaa neljä EU:n jäsenmaata, jotka eivät halua paisuttaa EU-budjettia. Budjetti koskee vuosia 2021-27, jolloin Iso-Britannia ei ole enää EU-jäsenmaa. Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi ovat ehdottomasti jäsenmaiden kansantuloon perustuvan jäsenmaksuosuuden kasvattamista vastaan.

FT nimeää nämä neljä maata ”nuukaksi nelikoksi”. Nämä jäsenmaat ovat niin sanottuja nettomaksajia, eli ne maksavat EU-budjettiin suuremman määrän rahaa kuin mitä ne saavat palautuksina erilaisten EU-ohjelmien myötä.

Myös Suomi kuuluu nettomaksajiin, joskin valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on valmis keskustelemaan Suomen jäsenmaksujen korotuksista. Nuuka nelikko ei sen sijaan näe tarvetta neuvotteluille.

Budjetti kutistuu brexitin vuoksi

Euroopan komission mukaan brittien eron myötä EU-budjettiin syntyy aukko, joka tulisi täyttää. Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson ei ymmärrä komission logiikkaa.

– Tietysti budjetin tuleekin olla pienempi, Andersson kertoo FT:lle.

EU:n budjettikomissaari Günther Oettinger ei vain halua täyttää Ison-Britannian osuutta. Hän haluaa vielä kasvattaa jäsenmaksuosuuksia. Jäsenmaat maksavat EU:n budjettiin prosentin vuotuisesta kansantulosta. Oettinger haluaa 1,1-1,2 prosentin jäsenmaksuosuutta.

Nuuka nelikko haluaisi pikemminkin allokoida EU:n budjettivarat uudelleen. Suuria rahamääriä imevästä maataloustuista voisi leikata ja ohjata rahat digitaalisaatioon ja investointeihin.

Saksa valmis nostamaan jäsenmaksuaan

Saksa on valmis kasvattamaan omaa jäsenmaksuaan uudessa hallitusohjelmassa. Hallituksen muodostaminen tämän ohjelman ympärille riippuu SPD:n jäsenäänestyksen tuloksesta.

Saksa haluaisi kuitenkin lisätä ehtoja EU:n myöntämiin avustuksiin. Ehtoina voisi olla oikeusvaltioperiaatteiden noudattaminen ja turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen.

Henri Alakylä