Euromaiden valtiovarainministerit eivät saaneet sorvatuksi Ranskan toivomaa suurta euromaiden budjettia. Lisäksi alueen pohjoisten maiden vastustus esti pienen budjetin käyttämistä tulonsiirtoihin yli valtiorajojen.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire asteli kameroiden eteen kaikesta huolimatta urhealla asenteella. Hän kertoi, ettei tällaista budjetti vielä muutama vuosi sitten osattu edes kuvitella syntyväksi. Hän myös iloitsi budjetin synnystä ja kertoi sen olevan askeleen oikeaan suuntaan.

Maan presidentti Emmanuel Macron väläytti aiemmin euromaiden budjettia, joka olisi ”useita prosenttiyksiköitä alueen bruttokansantuotteesta”, ja että sitä voisi käyttää talousvaikeuksien tasaamiseen tulonsiirroin. Budjetista voi jakaa varoja rakenneuudistuksiin ja kilpailukyvyn parantamiseen tähtääviin toimiin.

Miniatyyribudjetti

Euroryhmä näivetti budjetin lopulta 17 miljardiin euroon ensi EU:n rahoituskaudelle. Koska eurobudjetti lohkaistaan EU:n rahoituskehyksestä, eli monivuotisesta budjetista, niin yhteisvaluuttaan kuulumattomat maat vaativat, ettei heidän budjettirahoillaan rahoiteta euromaiden taloushuolia.

Ruotsi ja Tanska jäävät eurobudjetin ulkopuolelle. Maille luvattiin asianmukaiset kompensaatiot. Yksityiskohdat ovat vielä epäselviä. Nyt sorvattiin vain eurobudjetin runko.

On kuitenkin selvää, ettei 17 miljardin miniatyyribudjetti riitä esimerkiksi eurokriisin aikaisiin talousvaikeuksiin. Kreikan velkoja leikatiin noin sadalla miljardilla eurolla noina aikoina.

Saksalainen CDU-meppi Markus Ferber alleviivasi budejtin kokoa.

– Valtiovarainministerit trimmasivat Emmanuel Macronin suurudenhullut ajatukset eurobudjetista realistiselle tasolle, hän tiedotti.

Henri Alakylä