

Italian pääministeri Matteo Renzi 23.9.2016. / Andreas Solaro
Euroopan maiden pakka sekaisin – poliittinen soppa porisee tulikuumana
Missä EU-maa, siellä myllerrys. Espanjan poliittinen takalukko on kestänyt viime joulukuusta asti. Uusintavaalit eivät selventäneet tilannetta paljoakaan. Italia on muuntunut eurovastaiseksi talouden poljettua paikoillaan vuosikaudet. Maassa käydään loppuvuonna kansanäänestys, joka voi horjuttaa Eurooppaa pahemman kerran sitten brexit-äänestyksen – ja mahdollisesti päihittää sen seuraamuksiltaan.
Euroopassa järjestettävistä lähiajan vaaleista huomio on keskittynyt lähinnä Saksan ja Ranskan ensi vuoden vaaleihin. Molemmissa maissa tilanne on poliittisesti jännittynyt. Saksassa vaihtoehtopuolue AfD on rynninyt osavaltiovaaleissa, ja on tätä menoa kaventamassa merkittävästi kahden valtapuolueen enemmistöä. Kansallinen rintama puolestaan hämmentää eurovastaisuudella Ranskassa.
Italian kansanäänestyksessä kovat panokset
Saksa ja Ranska ovat kaksi suurinta euromaata. Seuraava kaksikko on Italia ja Espanja. Näissäkin maissa poliittinen soppa porisee tulikuumana. Italiassa järjestetään loppuvuodesta kansanäänestys parlamentin uudistuksista, mutta se on samalla luottamusäänestys maan pääministeri Matteo Renzille. Politiikan tutkijat pitävät käytännössä selviönä hävityn kansanäänestyksen tarkoittavan Renzille samaa kuin mitä brittien kansanäänestystulos tarkoitti ex-pääministeri David Cameronille. Cameron erosi pääministerin paikaltaan.
Italian velkataakka on massiivinen. Velkakello osoittaa sen olevan yli 2 biljoonaa euroa, eli kaksituhatta miljardia euroa. Eurokriisistä pelästyneet euromaat sopivat automaattisista taloustoimista, ettei vastaavaa paniikkia nähtäisi enää koskaan uudelleen. Italian laskettua talouskasvuennusteitaan paine tiukempaan talouskuriin kasvaa. Lisäksi sijoittajat epäilevät Italian pankkien tilaa. Nämä tekijät ovat huonoja uutisia Renzille hänen valmistautuessaan kansanäänestykseen.
Mielipidekyselyt povaavat tuloksen olevan melkein kolikon heittoa. Italiassa on edessä poliittinen kriisi, jos italialaiset äänestävät Renzin uudistukset kumoon. Mikäli Renzi päättäisi jatkaa, valtataistelu hänen johtamansa sosialidemokraattipuolueen sisällä kiihtyisi. Eurovastainen protestipuolue Viiden tähden liike tuskin jättää tilaisuuttaan käyttämättä kannatuksensa vahvistamiseen. Italian velkojien mielestä poliittinen epävarmuus on tuskin kovin ihanteellinen tilanne.
Italia on eurovastaisin euromaa
Italialaisten kasvava eurovastaisuus näkyy Renzin otteissa. Hän on useassa kohtaa näpäytellyt EU:ta. Renzin hampaankolot täyttyvät pakolaiskriisistä ja talouskurista. EU:n ja Turkin palautussopimuksen jälkeen pakolais- ja siirtolaisliikenne Libyasta Italiaan on kasvanut. Talouskurisopimus on vesittänyt pahoin hänen vaalilupauksiaan, ja hänen suosionsa onkin laskenut merkittävästi.
EU ja euroalue on ilmeisessä kriisissä, mikäli eurovastaiset puolueet onnistuvat valtaamaan maan parlamentin. Italian ero eurosta, EU:sta tai molemmista olisi brexitiä suurempi kolaus.
Renzin jatkuva näpäyttely hermostuttaa muita EU-johtajia, vaikka he tiedostavatkin Italian kansanäänestyksen panokset. Muilla EU-mailla on omat sisäpoliittiset paineet olla pokkuroimatta Renzin edessä.
Espanjan sosialistit massairtisanoutuivat
Espanjan toiseksi suurimman puolueen (sosialistipuolue PSOE) puoluehallituksessa käy viima. Peräti 17 jäsentä 35-jäsenisestä hallituksesta erosi. Tällä pyritään savustamaan ulos puolueen johtaja Pedro Sánchez. Toistaiseksi Sánchez ei ole suostunut eroamaan.
Espanjan poliittinen umpikuja on jatkunut viime joulukuusta, kun kaksipuoluejärjestelmä muuttui nelipuoluejärjestelmäksi. Yhteistyökulttuuri on vierasta, eikä maahan olla saatu muodostettua hallitusta. Maa on hyvää vauhtia joutumassa toisiin uusintavaaleihin, mitkä järjestettäisiin joulupäivänä.
Espanjan poliittinen pakka on sekaisin myös Katalonian itsenäistymisaikeiden vuoksi. Katalonia on Espanjan vaurain alue ja itsenäistyessään EU ja euroalue olisivat todellisessa myrskyssä.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eurooppa natisee liitoksissaan: Katalonia aikoo äänestää itsenäisyydestä Espanjasta riippumatta
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.