Eurooppa-neuvosto on saanut neljä ehdokasta nimettyä EU:n huippuvirkoihin. Komission puheenjohtajaksi ehdotetaan Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyeniä. Hänet tunnetaan kovan luokan federalistina.

Neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin seuraajaksi on tulossa belgialainen liberaali Charles Michel. Euroopan keskuspankin pääjohtajaksi on nousemassa Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtaja, ranskalainen Christine Lagarde. EU:n ulkoasiainjohtajaksi nimetään espanjalainen sosialisti Josep Borrell.

EPP jyräsi lopulta

EPP-europarlamenttiryhmä sai kuin saikin nimitysvoiton, sillä von der Leyen ja Lagarde ponnistavat EPP:n riveistä. Vihreät ja kansallismieliset ryhmät jätettiin nuolemaan näppejään.

Euroopan parlamentti valitsee huomenna itselleen puhemiehen. Lisäksi Euroopan parlamentin tulee siunata von der Leyenin nimitys. Se saattaa aiheuttaa närää, sillä sosialistit ovat tyrmistyneitä kaikkien eurovaalien kärkiehdokkaiden jättämistä ilman huippuvirkaa.

Kaikki jaetut huippuvirat menivät läntiseen Eurooppaan. Nimityslistan puolesta äänesti 27 jäsenmaata. Ainoastaan Saksa äänesti tyhjää.

Saksan demarit tulistuivat

Saksan sosiaalidemokraattien ex-puheenjohtaja Sigmar Gabriel ei ilahtunut nimityslistasta kärkiehdokkaiden ohittamisen vuoksi. Hänen mielestään kabinettisopiminen oli kuin isku vasten europarlamenttivaaleissa äänestäneiden kasvoja.

Saksan demareiden suosima demariehdokas Frans Timmermans oli vielä eilen vahvoilla tulla nimitetyksi komission puheenjohtajaehdokkaaksi.

EU-johtajat ovat tuskin jättäneet konsultoimatta europarlamenttiryhmien johtajia nimilistaa laatiessaan. Sosialistit ja vihreät joutuvatkin nielemään katkeran kalkin. Mikäli von der Leyenin nimitys torpataan, ajautuu EU suureen johtajuuskriisiin.

Kaksi kysymysmerkkiä nimityksissä

Borrellin ja Lagarden nimityksissä on omat kysymysmerkkinsä. Lagardella ei ole kokemusta rahapolitiikan hoidosta. Espanja ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä,

Espanjalla on tähän omat sisäpoliittiset syynsä. Maa ei halua ruokkia separatismia Katalonian kiistansa vuoksi. Borrell joutuukin tasapainoilemaan Serbian ja Kosovon kiistan keskellä.

Sukupuolten välisen yhdenvertaisuuden saralla nimityslista on kuitenkin onnistunut. Jos esitys menee läpi europarlamentissa, nousee komission ja EKP:n johtoon ensi kertaa nainen. Kaksi muuta neuvoston käsissä olevaa nimitystä menisi miehille.

Henri Alakylä