Euroopan parlamentin lakiasiainkomitea torppasi kaksi komissaariehdokasta viime viikolla. Romanian ja Unkarin komissaariehdokkaat eivät kelpaa.

Euroopan parlamentti ei ole aiemmin torpannut komissaariehdokkaita. Uusi tilanne voi ratketa kahdella tavalla. Joko komitean pää kääntyy tai Budapest ja Bukarest joutuvat ehdottamaan uudet ehdokkaat. Romania ja Unkari seisovat vankasti valintojensa takana.

MEP-johtaja odottaa komitean vastausta

Europarlamentin puhemies David Sassoli on tiedustellut lakikomitealta sitä, miten asiaan haetaan ratkaisua. Vastausta odotetaan maanantain aikana.

Romanialainen Rovana Plumb on ehdolla liikennekomissaariksi. Hän ei ole ilmoittanut kahta lainaa vaalirahoitusilmoituksessaan. Komitea epäilee epäselvien lainojen muodostavan Plumbille eturistiriitoja. Kahden lainan yhteenlaskettu suuruus on noin miljoona euroa.

Unkarilainen László Trócsányi on ehdolla EU:n naapuruussuhteiden komissaariksi. Hän on perustanut asianajoyhtiön ja toiminut Unkarin oikeusministerinä. Komitea arvelee töiden vaikuttaneen ministerin toimintaan.

Henri Alakylä