Euroopan parlamentin puhemies, Saksan sosiaalidemokraatteihin kuuluva Martin Schultz kutsuu oikeisto- ja vasemmistipopulisteja ”Euroopan vihollisiksi”. Hän varoittaa EU:n hajoamisesta, sillä EU-maiden kansalaisten usko unionia kohtaan horjuu.

Schultz kertoo saksalaiselle Frankfurter Allgemeine -sanomalehdelle, että antieurooppalaiset voimat voivat aiheuttaa riskin EU:n repeämiselle. Jos britit jättävät kesäkuisen EU-jäsenyyttä koskevassa kansanäänestyksessä unionin taakseen, voi tämä Schultzin mukaan lisätä muidenkin jäsenmaiden irtiottohaluja.

Schultzin mukaan EU:ta nakertavien voimien kasvu on jäsenmaiden johtajien syytä. Kriisikokouksissa ei saada yksimielisyysperiaatteen vuoksi aina ratkaisuja, ja siksi kokoukset seuraavat vain toisiaan.

Schultzin mukaan oikeisto- ja vasemmistipopulistit ovat ”Euroopan vihollisia”. Hän myöntää näiden olevan vielä vähemmistönä, koska hiljainen enemmistö on tuudittautunut vielä siihen, että loppujen lopuksi EU suoriutuu kriiseistään. Hollannin kansanäänestyksen tulos osoittaa, ettei sen varaan voi enää laskea.

Näin kova retoriikka poliittisista vastustajista on hyvin harvinaista. Suomi kuohahti viime kesänä kansanedustaja Olli Immosen viikonloppuyön facebook-päivityksestä, jossa hän kutsui monikulturismin kannattajia vihollisiksi. Sanavalinta otettiin vastaan tyrmistyksellä, ja viholliskuvien rakentamista paheksuttiin voimakkaasti useissa puheenvuoroissa.

SUOMEN UUTISET