
Euroryhmän kokouksesta tuli pannukakku
Euromaiden valtiovarainministereistä koottu euroryhmä ei juuri edennyt Kreikan lainaohjelman selvittämisessä. Kreikan tilanteesta keskusteltiin vain vähäm reilun tunnin ajan. Kreikka ei esittänyt yksityiskohtaisempia toimenpiteitä tai laskelmia, joita euroryhmä tarvitsee voidakseen arvioida Kreikan tukiohjelman jatkosta.
Kreikkalaislehti Kathimerini kertoo, että valtiovarainministereiden välit ovat tulehtuneet. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakisia on alettu nimittää ”ajanhukkaajaksi”, ”uhkapeluriksi” ja ”amatööriksi”.
Tutut lausahdukset
Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem ja talouskomissaari Pierre Moscovici kertoivat, että Kreikan aika on käymässä vähiin. Tämän tutuksi tulleen sanoman ohella molemmat hoputtivat Kreikkaa laatimaan tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat laskelmat maan taloustilanteen kehittymisestä.
Tuskastuminen paikallaan junnaavista neuvotteluista alkaa nousta pintaan. Slovenian valtiovarainministeri kävi ehdottamaan jo muun euroalueen varautumista Kreikan maksuhäiriöön. Kreikan kassavarojen riittävyydestä ei tosin ole tarkkaa tietoa. Arviot rahavarojen riittävyydestä vaihtelevat toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun.
Varoufakis tiedusteli jälleen kerran mahdollisuutta saada pilkottua toisen tukipaketin viimeinen maksuerä pienempiin osasiin. Ajatus torjuttiin kuitenkin nopeasti. Kreikan kolmannestakaan tukipaketista ei keskusteltu. Djisselbloemin mukaan ennen kolmatta pakettia pitäisi suorittaa loppuun meneillään oleva toinen ohjelma.
EKP varautumassa Kreikan euroeroonkin
Uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan keskuspankki on varautumassa Kreikan maksuhäiriöön ja rinnakkaisvaluuttaan. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras on ilmoittanut, että jos Kreikan varat riittävät vain joko virkamiesten palkkoihin tai lainanlyhennyksiin, tulevat palkat etusijalle.
Rinnakkaisvaluutta tarkoittaisi maan hallituksen laskevan virkamiehille velkatositteita. Tositteiden omistajille luvattaisiin maksaa euroina valtion tulevista verotuloista.
Rinnakkaisvaluuttaa on Kreikalle ehdotettu aiemminkin. Rinnakkaisvaluutta jakaa kuitenkin mielipiteitä. Yksi ongelma on, että rinnakkaista valuuttaa saisivat ainoastaan julkisen puolen työntekijät. On epävarmaa, hyväksyivätkö esimerkiksi kaupat tällaista valuuttaa maksuvälineeksi.
Toinen ongelma on, että rinnakkaisvaluuttaa saavat voisivat joutua elämään mahdollisilla säästöillään, mikä tietäisi talletuspaon lisääntymistä. Pankit eivät voisi kuitenkaan käyttää rinnakkaisvaluuttaa maan rajojen ulkopuolella. Kreikkalaispankit eivät siten voisi tallettaa hallituksen velkatositteita esimerkiksi EKP:lle tai käyttää niitä vakuutena EKP:lle saadakseen tilalle euroja.
Tämän vuoksi rinnakkaisvaluutta olisi hyvin lähellä tilannetta, jossa Kreikka on teknisesti jo eronnut yhteisvaluutasta.
Perussuomalaisten linjalle kannattajia
Perussuomalaisten linja eurokriisin alkumetreillä oli, että Kreikan toivottomat velat tulee järjestää uudelleen. Viisi vuotta myöhemmin linjaa aletaan myöntää oikeaksi. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n Euroopan osaston ex-varajohtaja Ashoka Mody kirjoittaa uutistoimisto Bloombergin näkökulma-artikkelissa, miten IMF:n tulisi myöntää virheensä siitä, ettei Kreikan velkoja saneerattu heti alussa.
Modyn näkemys kumpuaa aitiopaikalta eurokriisin puhjettua. Mody kirjoittaa, että monet tahot katsoivat parhaimmaksi ratkaisuksi huhtikuussa 2010 Kreikan velkasaneerauksen. Tuolloin yksityiset pankit olisivat kantaneet luottotappioriskit.
Velkasaneerausta ei kuitenkaan tehty, koska tappioita ei haluttu sälyttää ranskalaisille ja saksalaisille pankeille. Mody toteaa, että europäättäjät vain siirsivät ongelmaa eteenpäin ja yksityisiltä pankeilta euromaiden veronmaksajille.
Mody kirjoittaa, että nykyisin lähes jokainen ymmärtää tuolloisen tukipakettiratkaisun olleen suuri virhe.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.