Euromaiden valtiovarainministereistä koottu euroryhmä ei juuri edennyt Kreikan lainaohjelman selvittämisessä. Kreikan tilanteesta keskusteltiin vain vähäm reilun tunnin ajan. Kreikka ei esittänyt yksityiskohtaisempia toimenpiteitä tai laskelmia, joita euroryhmä tarvitsee voidakseen arvioida Kreikan tukiohjelman jatkosta.

Kreikkalaislehti Kathimerini kertoo, että valtiovarainministereiden välit ovat tulehtuneet. Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakisia on alettu nimittää ”ajanhukkaajaksi”, ”uhkapeluriksi” ja ”amatööriksi”.

Tutut lausahdukset

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem ja talouskomissaari Pierre Moscovici kertoivat, että Kreikan aika on käymässä vähiin. Tämän tutuksi tulleen sanoman ohella molemmat hoputtivat Kreikkaa laatimaan tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat laskelmat maan taloustilanteen kehittymisestä.

Tuskastuminen paikallaan junnaavista neuvotteluista alkaa nousta pintaan. Slovenian valtiovarainministeri kävi ehdottamaan jo muun euroalueen varautumista Kreikan maksuhäiriöön. Kreikan kassavarojen riittävyydestä ei tosin ole tarkkaa tietoa. Arviot rahavarojen riittävyydestä vaihtelevat toukokuun puolivälistä kesäkuun loppuun.

Varoufakis tiedusteli jälleen kerran mahdollisuutta saada pilkottua toisen tukipaketin viimeinen maksuerä pienempiin osasiin. Ajatus torjuttiin kuitenkin nopeasti. Kreikan kolmannestakaan tukipaketista ei keskusteltu. Djisselbloemin mukaan ennen kolmatta pakettia pitäisi suorittaa loppuun meneillään oleva toinen ohjelma.

EKP varautumassa Kreikan euroeroonkin

Uutistoimisto Reutersin mukaan Euroopan keskuspankki on varautumassa Kreikan maksuhäiriöön ja rinnakkaisvaluuttaan. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras on ilmoittanut, että jos Kreikan varat riittävät vain joko virkamiesten palkkoihin tai lainanlyhennyksiin, tulevat palkat etusijalle.

Rinnakkaisvaluutta tarkoittaisi maan hallituksen laskevan virkamiehille velkatositteita. Tositteiden omistajille luvattaisiin maksaa euroina valtion tulevista verotuloista.

Rinnakkaisvaluuttaa on  Kreikalle ehdotettu aiemminkin. Rinnakkaisvaluutta jakaa kuitenkin mielipiteitä. Yksi ongelma on, että rinnakkaista valuuttaa saisivat ainoastaan julkisen puolen työntekijät. On epävarmaa, hyväksyivätkö esimerkiksi kaupat tällaista valuuttaa maksuvälineeksi.

Toinen ongelma on, että rinnakkaisvaluuttaa saavat voisivat joutua elämään mahdollisilla säästöillään, mikä tietäisi talletuspaon lisääntymistä. Pankit eivät voisi kuitenkaan käyttää rinnakkaisvaluuttaa maan rajojen ulkopuolella. Kreikkalaispankit eivät siten voisi tallettaa hallituksen velkatositteita esimerkiksi EKP:lle tai käyttää niitä vakuutena EKP:lle saadakseen tilalle euroja.

Tämän vuoksi rinnakkaisvaluutta olisi hyvin lähellä tilannetta, jossa Kreikka on teknisesti jo eronnut yhteisvaluutasta.

Perussuomalaisten linjalle kannattajia

Perussuomalaisten linja eurokriisin alkumetreillä oli, että Kreikan toivottomat velat tulee järjestää uudelleen. Viisi vuotta myöhemmin linjaa aletaan myöntää oikeaksi. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n Euroopan osaston ex-varajohtaja Ashoka Mody kirjoittaa uutistoimisto Bloombergin näkökulma-artikkelissa, miten IMF:n tulisi myöntää virheensä siitä, ettei Kreikan velkoja saneerattu heti alussa.

Modyn näkemys kumpuaa aitiopaikalta eurokriisin puhjettua. Mody kirjoittaa, että monet tahot katsoivat parhaimmaksi ratkaisuksi huhtikuussa 2010 Kreikan velkasaneerauksen. Tuolloin yksityiset pankit olisivat kantaneet luottotappioriskit.

Velkasaneerausta ei kuitenkaan tehty, koska tappioita ei haluttu sälyttää ranskalaisille ja saksalaisille pankeille. Mody toteaa, että europäättäjät vain siirsivät ongelmaa eteenpäin ja yksityisiltä pankeilta euromaiden veronmaksajille.

Mody kirjoittaa, että nykyisin lähes jokainen ymmärtää tuolloisen tukipakettiratkaisun olleen suuri virhe.

Henri Myllyniemi