Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve aikoo muuttaa toimintaansa inflaatiotavoitteensa kanssa. Keskuspankin kahden prosentin inflaatiotavoite voi jatkossa olla korkeampikin ennen kuin Fed alkaa nostaa korkotasoaan ylikuumenemisen hillitsemiseksi. Yksi pankki on uskaltanut moittia Fedin rahapolitiikan linjausta.

Monet pankit, sijoitusyhtiöt ja suuret sijoittajat ovat ottaneet Fedin linjauksen ilolla vastaan. Fedin tavoite inflaation osalta muuttuu siten, että keskiarvollisesti inflaatio pysyisi kahdessa prosentissa.

Koronapandemiasta seuranneiden eristystoimien vuoksi maan talous sai vakavan iskun ja sen odotetaan johtavan hyvin alhaisen inflaation tilaan. Fed laskikin ohjauskorkonsa nollaan.

Keskimääräinen inflaatio saa siten aikanaan nousta yli kahden prosentin, koska inflaatio on ollut alle kahdessa prosentissa.

Vähän moitteita

On varsin luonnollista, että pankit ja muu finanssipiiri kiittelee uutta linjausta. Pankkien kautta liikkuvat monet arvopaperit ja jokaisesta toimeksiannosta kilahtavat välityspalkkiot omaan kirstuun.

Pankkien intressinä onkin mahdollisimman vilkas kauppa. Nousevat kurssit houkuttelevat lisää sijoittajia käymään kauppaa arvopapereilla.

Yksi pankki otti vastuullisemman linjan. Hollantilainen Rabobank kirjoitti asiakastiedotteessaan, että Fed näyttää ennemminkin olevan osa Yhdysvaltain talouden ongelmaa kuin sen ratkaisua, uutisoi talousblogi Zerohedge.

– Fedin raha- ja sääntelypolitiikka ovat luoneet kapitalismin muotoa, jossa palkinnot jaetaan yhdelle prosentille ja riskit kannetaan 99 prosentilla. Fedin vastaus kriisiin on ollut tuskallisen selvää, että sen politiikka hyödyttää rikkaita ja suuryrityksiä kun taas pienyritykset ja matalapalkkaiset työntekijät kantavat taakan, Rabobank kirjoittaa.

Fedin politiikka voi pahimmillaan toistaa 1970-luvun virheet, jolloin inflaatio kasvoi hallitsemattomasti.

Henri Alakylä