

LEHTIKUVA
Fillon valahtanut kolmanneksi Ranskan presidenttiehdokkaiden joukossa skandaalin vuoksi
Ranskan konservatiivipuolueen presidenttiehdokas François Fillon on tipahtanut tuoreissa mielipidekyselyissä kansallisen rintaman Marine Le Penin ja sosialisteista irtautuneen ehdokkaan Emmanuel Macronin taakse. Syynä on Fillonin korruptioskandaali.
Jotkut konservatiivipuolueen edustajat ovat painostaneet Fillonia perumaan ehdokkuutensa, mutta suurpuolueen asemaan tottunut konservatiivipuolue on silti heikoilla jäillä. Mikäli Macron ja Le Pen yltäisivät toiselle kierrokselle, ei lohtua näy toisen suurpuolueenkaan eli sosialistien riveissä.
Palkkasi oman vaimonsa
Fillon on itse suostunut hylkäämään ehdokkuutensa, mikäli hänen toimiaan aletaan tutkia virallisesti. Hänen väitetään palkanneen vaimonsa avustajakseen ilman varsinaisia töitä. Palkan väitetään olleen suuri.
Ranskan lait eivät kiellä palkkaamasta omaisia avustaviin tehtäviin, mutta “tekaistuista töistä” maksaminen voi johtaa syytteeseen julkisten varojen väärinkäytöstä. Kohu on joka tapauksessa käymässä Fillonille taisteluksi tuulimyllyjä vastaan.
Peräti 69 prosenttia ranskalaisista haluaa Fillonin luopuvan ehdokkuudestaan, uutistoimisto Reuters kertoo.
Fillon voitti ehdokkuutensa selkein luvuin
Konservatiivien ehdokkuus sinetöityi marraskuussa, kun Fillon päihitti ex-presidentti Nicolas Sarkozyn ja Alain Juppén puolueen ehdokasvaaleissa. Mikäli Fillon jättäytyy pois kisasta tai hänet sysätään alas, puolueen ongelmaksi muodostuu vaihtoehdon esittäminen.
Esivaalien jälkeen Sarkozy ja Juppé saatetaan nähdä toisen asteen kandidaattina, Politico-lehti kirjoittaa. Sarkozyn puoluetoveri kertoi, ettei Sarkozy halua edes mittauttaa heikoksi jäänyttä suosiotaan uudelleen.
Kovan nimikavalkadin puuttuessa puolue voisi keskittyä nuorempiin politiikkoihinsa. Aika ei kuitenkaan suosi tuoretta ehdokasta, sillä presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään jo huhtikuussa.
Konservatiivien kannattajat omalaatuisessa tilanteessa
Konservatiivipuolueen kannattajille tilanne on vaikea. Kannatuskyselyiden valossa heidän pitäisi valita laitaoikeistolaisen Le Penin tai ex-sosialisti Macronin välillä vaalien toisella kierroksella. Kovan linjan konservatiivien voisi olettaa asettuvan Le Penin taakse. Toisaalta maltillisemmat konservatiivit voisivat siirtyä Macronin taakse.
Politicon mukaan Fillonia on vaikea savustaakaan ulos, jos hän pitää kynsin ja hampain kiinni ehdokkuudestaan. Mielipidetiedustelut eivät ole ottaneet huomioon Fillonin mahdollista vetäytymistä. Konservatiivikannattajien äänet voivat siksi ratkaista presidenttiyden täysin ennalta-arvaamattomasti.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.