Ranskan presidentinvaaleissa neljällä ehdokkaalla on mahdollisuus yltää kahden parhaan joukkoon ja päästä siten toiselle kierrokselle. Ehdokkaita on yksitoista. Kärkiehdokkaina on pidetty Kansallisen rintaman Marine Le Peniä ja oman keskustaliikkeen vaaleja varten perustanutta Emmanuel Macronia.

Toiselle kierrokselle voivat yltää myös konservatiivipuolueen François Fillon ja laitavasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon. Kärkikaksikon nimeäminen on vaikeaa, sillä äänestysaktiivisuus voi jäädä pieneksi. Lisäksi epävarmoja äänestäjiä on runsaasti. Reutersin mukaan jopa kolmannes äänestäjistä on edelleen epätietoinen suosikistaan.

Ensimmäisellä kierroksella kisaa peräti 11 ehdokasta. Vaalien ensimmäistä kierrosta pidettiin pitkään kahden kauppana Le Penin ja Macronin välillä. Toisella kierroksella Macronin arveltiin peittoavan selkein luvuin eurovastainen Le Pen. Tällainen ratkaisu olisi varmasti EU:n mieleen, mutta kattauksesta voi olla EU:lle todellinen painajainen, jos toiselle kierrokselle yltävätkin Le Pen ja Mélenchon.

Mélenchonin talouspoliittinen ohjelma on myrkkyä EU:lle

Laitavasemmistosta tuleva Mélenchon on esiintynyt edukseen ehdokkaiden tv-väittelyissä. Mélenchon ei suoraan ole EU-vastainen, mutta hänen vaatimansa talouspolitiikka johtaisi vääjäämättä nokkapokkaan EU-maiden kanssa. Mélenchonin vaaliohjelmassa vilisee lupauksia hyväosaisten tiukasta verotuksesta, massiivisesta julkisen rahan kulutuksesta ja EU-sopimusten mittavista muutoksista. Mélenchon on ilmaissut valmiutensa viedä Ranska ulos EU:sta, jos unionin talouspolitiikka ei muuta radikaalisti suuntaansa.


Jean-Luc Mélenchon

Muilla EU-mailla ei ole halua avata EU:n perussopimusta ja järjestää sitä uuteen uskoon. Mélenchonin ja Le Penin pääsy toiselle kierrokselle on saanut suursijoittajat puntaroimaan uudelleen Ranskaan liittyviä sijoitusriskejä. Suuresta paniikista ei vielä näy merkkejä, mutta vaalipäivän jälkeisenä maanantaina kurssiliikkeet voivat olla suuria Le Penin ja Mélenchonin menestyksen myötä.

Fillon pysyy sitkeästi mukana

Konservatiivipuolueen ehdokas Fillon on korruptioskandaaleista huolimatta sinnitellyt sitkeästi mukana. Hän on onnistunut sementoimaan noin 18 prosentin kannatuksen. Fillonilla on mahdollisuudet työntyä kärkikaksikon joukkoon varsinkin silloin, jos äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi.


François Fillon

Fillon on terästänyt vaalikampanjaansa kosiskelemalla tiukan linjan oikeistolaisia. Tällä taktiikalla hän tosin saattaa menettää maltillisempien porvareiden ääniä. Taktinen valinta voi auttaa Fillonia, jos hän pääsee toiselle kierrokselle Le Peniä vastaan. Taktiikka voi tosin kostautua, jos Fillon kisaa toisella kierroksella Macronia vastaan.

Le Pen aikoo hillitä maahanmuuttoa ja viedä Ranskan ulos eurosta

Front National -puolueen Marine Le Pen.

Le Pen kampanjoi massamaahanmuuttoa vastaan. Samalla hän moitti kilpailijoitaan siitä, että he syleilevät ”raakalasmaista globalisaatiota”.

– Sunnuntain valinta on yksinkertainen. Valinta tehdään nousevan Ranskan ja uppoavan Ranskan välillä, Le Pen kertoi kampanjatilaisuudessaan.

Le Penin suurin huoli liittyy nuorten ääniin. Kannatusmittausten mukaan nuoret ovat kallistumassa hänen taakseen. Toisaalta juuri nuoret ovat Ranskassa laiskimpia äänestäjiä.

Uudet haastajat heikentävät Macronin mahdollisuuksia

Macronille riitti pitkään pääsy toiselle kierrokselle. Ensimmäiseltä kierrokselta vastaan oli tulossa Le Pen. Toinen kierros oli tässä skenaariossa muodollisuus. Mélenchon ja Fillon tuovat kuitenkin kisaan rutkasti lisää jännitettävää.


Emmanuel Macron

Mélenchon kampanjoi tiukasti nimenomaan Macronia vastaan. Hänen kannattajilleen Macron edustaa pankkimaailmaa. Mélenchonin kannattajat kertovat jättävänsä toisen kierroksen väliin, jos Mélenchon ei yllä toiselle kierrokselle. Tämä kaventaa Macronin mahdollisuuksia saada ääniä toisella kierroksella silloinkin, kun vastassa olisi Le Pen.

Macron olisi kuitenkin EU-päättäjille mukavan euromyönteinen ehdokas. Esimerkiksi Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on avoimesti kertonut toivovansa Macronin voittoa.

Henri Alakylä