

LEHTIKUVA
Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros on neljän kauppa – EU:lle tarjolla myös painajaisvaihtoehto
Ranskan presidentinvaaleissa neljällä ehdokkaalla on mahdollisuus yltää kahden parhaan joukkoon ja päästä siten toiselle kierrokselle. Ehdokkaita on yksitoista. Kärkiehdokkaina on pidetty Kansallisen rintaman Marine Le Peniä ja oman keskustaliikkeen vaaleja varten perustanutta Emmanuel Macronia.
Toiselle kierrokselle voivat yltää myös konservatiivipuolueen François Fillon ja laitavasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon. Kärkikaksikon nimeäminen on vaikeaa, sillä äänestysaktiivisuus voi jäädä pieneksi. Lisäksi epävarmoja äänestäjiä on runsaasti. Reutersin mukaan jopa kolmannes äänestäjistä on edelleen epätietoinen suosikistaan.
Ensimmäisellä kierroksella kisaa peräti 11 ehdokasta. Vaalien ensimmäistä kierrosta pidettiin pitkään kahden kauppana Le Penin ja Macronin välillä. Toisella kierroksella Macronin arveltiin peittoavan selkein luvuin eurovastainen Le Pen. Tällainen ratkaisu olisi varmasti EU:n mieleen, mutta kattauksesta voi olla EU:lle todellinen painajainen, jos toiselle kierrokselle yltävätkin Le Pen ja Mélenchon.
Mélenchonin talouspoliittinen ohjelma on myrkkyä EU:lle
Laitavasemmistosta tuleva Mélenchon on esiintynyt edukseen ehdokkaiden tv-väittelyissä. Mélenchon ei suoraan ole EU-vastainen, mutta hänen vaatimansa talouspolitiikka johtaisi vääjäämättä nokkapokkaan EU-maiden kanssa. Mélenchonin vaaliohjelmassa vilisee lupauksia hyväosaisten tiukasta verotuksesta, massiivisesta julkisen rahan kulutuksesta ja EU-sopimusten mittavista muutoksista. Mélenchon on ilmaissut valmiutensa viedä Ranska ulos EU:sta, jos unionin talouspolitiikka ei muuta radikaalisti suuntaansa.
Muilla EU-mailla ei ole halua avata EU:n perussopimusta ja järjestää sitä uuteen uskoon. Mélenchonin ja Le Penin pääsy toiselle kierrokselle on saanut suursijoittajat puntaroimaan uudelleen Ranskaan liittyviä sijoitusriskejä. Suuresta paniikista ei vielä näy merkkejä, mutta vaalipäivän jälkeisenä maanantaina kurssiliikkeet voivat olla suuria Le Penin ja Mélenchonin menestyksen myötä.
Fillon pysyy sitkeästi mukana
Konservatiivipuolueen ehdokas Fillon on korruptioskandaaleista huolimatta sinnitellyt sitkeästi mukana. Hän on onnistunut sementoimaan noin 18 prosentin kannatuksen. Fillonilla on mahdollisuudet työntyä kärkikaksikon joukkoon varsinkin silloin, jos äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi.
Fillon on terästänyt vaalikampanjaansa kosiskelemalla tiukan linjan oikeistolaisia. Tällä taktiikalla hän tosin saattaa menettää maltillisempien porvareiden ääniä. Taktinen valinta voi auttaa Fillonia, jos hän pääsee toiselle kierrokselle Le Peniä vastaan. Taktiikka voi tosin kostautua, jos Fillon kisaa toisella kierroksella Macronia vastaan.
Le Pen aikoo hillitä maahanmuuttoa ja viedä Ranskan ulos eurosta
Front National -puolueen Marine Le Pen.
Le Pen kampanjoi massamaahanmuuttoa vastaan. Samalla hän moitti kilpailijoitaan siitä, että he syleilevät ”raakalasmaista globalisaatiota”.
– Sunnuntain valinta on yksinkertainen. Valinta tehdään nousevan Ranskan ja uppoavan Ranskan välillä, Le Pen kertoi kampanjatilaisuudessaan.
Le Penin suurin huoli liittyy nuorten ääniin. Kannatusmittausten mukaan nuoret ovat kallistumassa hänen taakseen. Toisaalta juuri nuoret ovat Ranskassa laiskimpia äänestäjiä.
Uudet haastajat heikentävät Macronin mahdollisuuksia
Macronille riitti pitkään pääsy toiselle kierrokselle. Ensimmäiseltä kierrokselta vastaan oli tulossa Le Pen. Toinen kierros oli tässä skenaariossa muodollisuus. Mélenchon ja Fillon tuovat kuitenkin kisaan rutkasti lisää jännitettävää.
Mélenchon kampanjoi tiukasti nimenomaan Macronia vastaan. Hänen kannattajilleen Macron edustaa pankkimaailmaa. Mélenchonin kannattajat kertovat jättävänsä toisen kierroksen väliin, jos Mélenchon ei yllä toiselle kierrokselle. Tämä kaventaa Macronin mahdollisuuksia saada ääniä toisella kierroksella silloinkin, kun vastassa olisi Le Pen.
Macron olisi kuitenkin EU-päättäjille mukavan euromyönteinen ehdokas. Esimerkiksi Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on avoimesti kertonut toivovansa Macronin voittoa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jean-Luc Mélenchon Ranskan presidentinvaalit Emmanuel Macron François Fillon Marine Le Pen Ranska vaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranskalainen ajatushautomo: Euromaille liittovaltio Saksan vaalien jälkeen

Ranskan Kansallisen rintaman päämajaan tuhopolttoiskun yritys – Le Pen epäilee vasemmistoradikaaleja

Fillon valahtanut kolmanneksi Ranskan presidenttiehdokkaiden joukossa skandaalin vuoksi

Le Pen kirii mielipidetiedusteluissa

Saksa ja Ranska tukevat komission Valkoisen kirjan monitahtimallia – Puola ja Unkari vastustavat

Macron on nousemassa Ranskan presidentiksi – äänestysaktiivisuus historiallisen alhainen
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.