Ranskan konservatiivipuolueen presidenttiehdokas François Fillon on tipahtanut tuoreissa mielipidekyselyissä kansallisen rintaman Marine Le Penin ja sosialisteista irtautuneen ehdokkaan Emmanuel Macronin taakse. Syynä on Fillonin korruptioskandaali.

Jotkut konservatiivipuolueen edustajat ovat painostaneet Fillonia perumaan ehdokkuutensa, mutta suurpuolueen asemaan tottunut konservatiivipuolue on silti heikoilla jäillä. Mikäli Macron ja Le Pen yltäisivät toiselle kierrokselle, ei lohtua näy toisen suurpuolueenkaan eli sosialistien riveissä.

Palkkasi oman vaimonsa

Fillon on itse suostunut hylkäämään ehdokkuutensa, mikäli hänen toimiaan aletaan tutkia virallisesti. Hänen väitetään palkanneen vaimonsa avustajakseen ilman varsinaisia töitä. Palkan väitetään olleen suuri.

Ranskan lait eivät kiellä palkkaamasta omaisia avustaviin tehtäviin, mutta ”tekaistuista töistä” maksaminen voi johtaa syytteeseen julkisten varojen väärinkäytöstä. Kohu on joka tapauksessa käymässä Fillonille taisteluksi tuulimyllyjä vastaan.

Peräti 69 prosenttia ranskalaisista haluaa Fillonin luopuvan ehdokkuudestaan, uutistoimisto Reuters kertoo.

Fillon voitti ehdokkuutensa selkein luvuin

Konservatiivien ehdokkuus sinetöityi marraskuussa, kun Fillon päihitti ex-presidentti Nicolas Sarkozyn ja Alain Juppén puolueen ehdokasvaaleissa. Mikäli Fillon jättäytyy pois kisasta tai hänet sysätään alas, puolueen ongelmaksi muodostuu vaihtoehdon esittäminen.

Esivaalien jälkeen Sarkozy ja Juppé saatetaan nähdä toisen asteen kandidaattina, Politico-lehti kirjoittaa. Sarkozyn puoluetoveri kertoi, ettei Sarkozy halua edes mittauttaa heikoksi jäänyttä suosiotaan uudelleen.

Kovan nimikavalkadin puuttuessa puolue voisi keskittyä nuorempiin politiikkoihinsa. Aika ei kuitenkaan suosi tuoretta ehdokasta, sillä presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään jo huhtikuussa.

Konservatiivien kannattajat omalaatuisessa tilanteessa

Konservatiivipuolueen kannattajille tilanne on vaikea. Kannatuskyselyiden valossa heidän pitäisi valita laitaoikeistolaisen Le Penin tai ex-sosialisti Macronin välillä vaalien toisella kierroksella. Kovan linjan konservatiivien voisi olettaa asettuvan Le Penin taakse. Toisaalta maltillisemmat konservatiivit voisivat siirtyä Macronin taakse.

Politicon mukaan Fillonia on vaikea savustaakaan ulos, jos hän pitää kynsin ja hampain kiinni ehdokkuudestaan. Mielipidetiedustelut eivät ole ottaneet huomioon Fillonin mahdollista vetäytymistä. Konservatiivikannattajien äänet voivat siksi ratkaista presidenttiyden täysin ennalta-arvaamattomasti.

Henri Alakylä