Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker otti kantaa useaan Euroopan kannalta merkittävään asiaan saksalaislehti Bild am Sonntagin haastattelussa.

Juncker valitteli muun muassa populismin nousua, minkä ”osa-aikaiset eurooppalaiset” ovat mahdollistaneet. Hän kaipaa enemmän kokoaikaisia eurooppalaisia. Hän kertoi myös, ettei Marine Le Pen voita Ranskan presidentinvaaleja, eikä EU:sta ole Ison-Britannian lisäksi lähdössä muita maita. Lisäksi hän iloitsi Hollannin vaalituloksesta. Saksalaislehden haastattelusta kirjoitti Politico.

Juncker torjuisi äärilaidat

Juncker halusi tehdä selvän eron äärioikeistolaisen populismin ja eurokriittisyyden välillä. Hän torjuisi suoraan äärilaidat, mutta ottaisi eurokriittisten kritiikin hyvin vakavasti vastaan. Hän kehotti kriitikoiden selventävän kurkkujaan saadakseen viestinsä kuuluville. Junckerin mielestä ääriliikkeet ovat aina askeleen edellä, jos rakentavaan kritiikkiin kykenevät jäävät löhöämään nojatuoleihinsa.

Juncker vertasi osa-aikaisia eurooppalaisia niihin, jotka ovat valmiita poimimaan herkut katetusta pöydästä. Hän valitteli, ettei nykyisin ole tarpeeksi kokoaikaisia eurooppalaisia, jotka osallistuvat myös tarjoilupöydän antimien tehtailuun.

”Le Pen ei voita”

Juncker osasi kertoa, ettei Ranskan presidenttiehdokas Le Pen voita vaaleja.

– EU selviytyy Le Penista, sillä hänestä ei tule Ranskan presidenttiä, Juncker muotoili.

Hän lisäsi kuitenkin, että eurooppalainen projekti etenee, vaikka Le Pen voittaisikin vaalit. Presidenttiys ei silti keikuttaisi venettä. Juncker kertoi toivovansa eurooppamyönteisen ehdokkaan voittoa.

Juncker uskoi, ettei Ison-Britannian lisäksi muita EU-maita ole ottamassa hatkoja unionista. Hän luottaa siihen, että briteille käy köpelösti erottuaan. Sen vuoksi muut maat saavat huomata, että EU-ero on huono ajatus.

Henri Alakylä