Ranskan ja Saksan pääministerit ilahtuivat Euroopan komission 1.3. julkaistusta Valkoisesta kirjasta. Politico-lehti kertoo ministerien olleen sangen tyytyväisiä nimenomaisesti monitahtisen EU:n vaihtoehdosta. Suomeksi tämä malli tarkoittaa ”Halukkaat tekevät enemmän yhdessä”. Komission julkaisussa mainitaan euromaiden tiivistävän yhteistyötään verotuksen ja sosiaalipolitiikan saroilla.

– Yksi jäsenvaltioiden ryhmä, johon kuuluvat euroalueen jäsenvaltiot ja mahdollisesti muutama muu jäsenvaltio, päättää tehdä paljon nykyistä tiiviimpää yhteistyötä etenkin verotuksen ja sosiaaliasioiden aloilla, komissio visioi Valkoisessa kirjassaan.

Saksa ja Ranska ilahtuivat siitä, että erilaiset EU-maat voivat toteuttaa ”kunnianhimoaan” ilman, että joitakin vastaanhangoittelevia maita tulisi roikottaa väkisin mukana. Sen sijaan sisämarkkinoihin keskittyvä vaihtoehto ei ole ainakaan Saksan varaliittokansleri Sigmar Gabrielin mieleen, BBC kertoo.

Brittilehti Telegraphin mukaan Puola ja Unkari sen sijaan vastustavat esitystä peläten euromaiden ajavan EU:n euroalueen ulkopuoliset maat sivukaistalle. Maita huolestuttaa eritoten monitahtimalli, jossa euromaat ajavat Saksan ja Ranskan moottoreilla kohti euroalueen liittovaltiota.

Henri Alakylä