
Finanssijätti JP Morganin toimitusjohtajan viesti vasemmistoliberaaleille: Jos Yhdysvallat ei kontrolloi rajojaan, koko maa on ennen pitkää mennyttä
YHDYSVALLAT | Finanssijätti JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon ravisteli CNBC:n haastattelussa newyorkilaisia vasemmistoliberaaleja. New Yorkin kaupunki on kriisissä Meksikon rajalta virtaavan maahanmuuttajatulvan takia. Miljoonakaupungin viranomaiset ovat ylikuormittuneita, ja tulijoista on koitumassa miljardien dollarien lisälasku. Finanssipomo arvioi, että kotikaupunkiin saapuvan kriisin myötä jopa hänen ”superliberaalien ystäviensä” silmät avautuvat tarpeelle kiristää maahanmuuttopolitiikkaa.
Amerikkalaisen finanssijätti JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon peräänkuulutti realismia Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikkaan CNBC:n haastattelussa viime keskiviikkona. Finanssimaailman merkkihenkilön kommentit lähtivät leviämään kansainvälisessä mediassa.
Esimerkiksi poliittisesta tasapuolisuudestaan tunnettu, Amerikan toisiksi suurin lehti Newsweek uutisoi asiasta. Dimon osallistui yhtiönsä edustajana World Economic Forumin kokoukseen Davosissa Sveitsissä. Hän tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja puhui amerikkalaismedialle Ukrainan tukemisen puolesta. Haastattelun painopiste siirtyi pian Yhdysvaltojen omaan maahanmuuttokriisiin Meksikon vastaisella rajalla.
”Jos ette kontrolloi rajojamme, tuhoatte maamme”
Demokraattijohtoisena tunnettuun New Yorkin kaupunkiin on kohdistunut suuri maahanmuuttajien tulva syksystä 2022 lähtien. Taustalla on Teksasin kuvernööri Greg Abbottin päätös siirtää maahanmuuttajia eteenpäin Yhdysvaltain ja Meksikon väliseltä rajalta.
New Yorkissa on totuttu suureen väenpaljouteen ja asukastiheyteen. Pelkästään New Yorkin kaupungissa on enemmän asukkaita kuin koko Suomessa: noin 8,5 miljoonaa. Silti maahanmuuttajien äkillinen virta on aiheuttanut kriisin jopa miljoonakaupungin viranomaisille. Tulijoille on ollut haastavaa järjestää majoitusta, resursseja ja terveydenhuoltoa.
Viime viikolla pitämässään lehdistötilaisuudessa New Yorkin kuvernööri Kathy Hochul ilmoitti kaupunkiin tulleen yli 13 000 maahanmuuttajaa kuukaudessa. Hochul on ehdottanut 2,4 miljardin dollarin julkista lisärahoitusta ongelman ratkaisemiseksi.
Dimon, joka on aiemmin kuvannut itseään ”sydämeltään demokraatiksi”, mutta mieleltään ”jonkinlaiseksi republikaaniksi”, peräänkuulutti Yhdysvalloille tiukempaa rajakontrollia.
”Jos ette kontrolloi rajojamme, tuhoatte maamme”, Dimon sanoi. ”Nyt ne lähettävät tulijat New Yorkiin ja sen sellaista, joten nyt kaikki superliberaalit ystäväni joutuvat näkemään, millainen ongelma se on.”
Newsweek-lehti otti yhteyttä Dimonin edustamaan finanssiyhtiö JP Morganiin, jonka edustaja kieltäytyi kommentoimasta toimitusjohtajansa lausuntoa.
Yhdysvaltain tulli- ja rajaviranomaisten virallisten tietojen mukaan viime vuonna Meksikon vastaiselta rajalta Yhdysvaltoihin pyrki yli 2,4 miljoonaa maahanmuuttajaa. Määrä on suurempi kuin vuonna 2021, jolloin vastaava määrä oli 1,7 miljoonaa.
”Haluamme auttaa maailmaa, mutta rajoja on kontrolloitava”
Republikaanit ovat syyttäneet presidentti Joe Bidenin hallinnon rajapolitiikan vain kannustavan laittomaan siirtolaisuuteen.
Dimonin kommentit Ukrainasta ja maahanmuutosta liittyvät Yhdysvalloissa valmisteilla olevaan demokraattien ja republikaanien väliseen yhteiseen kompromissisopimukseen. Puolueet pyrkivät pääsemään sopuun paketista, joka turvaisi liittovaltion rahallisen tuen mm. Ukrainalle sekä panostukset Meksikon vastaisen rajan valvontaan.
Dimon sanoi, ettei hän ole lukenut aloitetta kokonaan, mutta hänen mielestään se ainakin kuulostaisi kannatettavalta. Finanssipomo lisäsi, että Yhdysvaltojen tulisi siirtää maahanmuuton painopistettä kyvykkäisiin osaajiin.
”Haluamme auttaa maailmaa, mutta rajoja on kontrolloitava”, hän sanoi.
Viime vuosina Dimon on profiloitunut keskitien näkemysten edustajana ja pragmaatikkona. Hän ei myöskään näytä nöyristelevän vasemmistoaktivisteja. Hänen yhtiönsä on jatkanut mm. öljyteollisuuden rahoittamista. Vuonna 2022 energiakriisin aikaan hän piti epärealistisena luopua suoriltaan perinteisistä energiamuodoista ja tyrmäsi vaatimukset ESG-agendan käyttöönotosta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Intomieliset woke-hyvikset rakensivat rotuihin perustuvan etuoikeusjärjestelmän – lopputulos on käsittämätön sekasotku, joka törmää nyt kiviseinään
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.