YHDYSVALLAT | Finanssijätti JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon ravisteli CNBC:n haastattelussa newyorkilaisia vasemmistoliberaaleja. New Yorkin kaupunki on kriisissä Meksikon rajalta virtaavan maahanmuuttajatulvan takia. Miljoonakaupungin viranomaiset ovat ylikuormittuneita, ja tulijoista on koitumassa miljardien dollarien lisälasku. Finanssipomo arvioi, että kotikaupunkiin saapuvan kriisin myötä jopa hänen ”superliberaalien ystäviensä” silmät avautuvat tarpeelle kiristää maahanmuuttopolitiikkaa.

Amerikkalaisen finanssijätti JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon peräänkuulutti realismia Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikkaan CNBC:n haastattelussa viime keskiviikkona. Finanssimaailman merkkihenkilön kommentit lähtivät leviämään kansainvälisessä mediassa.

Esimerkiksi poliittisesta tasapuolisuudestaan tunnettu, Amerikan toisiksi suurin lehti Newsweek uutisoi asiasta. Dimon osallistui yhtiönsä edustajana World Economic Forumin kokoukseen Davosissa Sveitsissä. Hän tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja puhui amerikkalaismedialle Ukrainan tukemisen puolesta. Haastattelun painopiste siirtyi pian Yhdysvaltojen omaan maahanmuuttokriisiin Meksikon vastaisella rajalla.

”Jos ette kontrolloi rajojamme, tuhoatte maamme”

Demokraattijohtoisena tunnettuun New Yorkin kaupunkiin on kohdistunut suuri maahanmuuttajien tulva syksystä 2022 lähtien. Taustalla on Teksasin kuvernööri Greg Abbottin päätös siirtää maahanmuuttajia eteenpäin Yhdysvaltain ja Meksikon väliseltä rajalta.

New Yorkissa on totuttu suureen väenpaljouteen ja asukastiheyteen. Pelkästään New Yorkin kaupungissa on enemmän asukkaita kuin koko Suomessa: noin 8,5 miljoonaa. Silti maahanmuuttajien äkillinen virta on aiheuttanut kriisin jopa miljoonakaupungin viranomaisille. Tulijoille on ollut haastavaa järjestää majoitusta, resursseja ja terveydenhuoltoa.

Viime viikolla pitämässään lehdistötilaisuudessa New Yorkin kuvernööri Kathy Hochul ilmoitti kaupunkiin tulleen yli 13 000 maahanmuuttajaa kuukaudessa. Hochul on ehdottanut 2,4 miljardin dollarin julkista lisärahoitusta ongelman ratkaisemiseksi.

Dimon, joka on aiemmin kuvannut itseään ”sydämeltään demokraatiksi”, mutta mieleltään ”jonkinlaiseksi republikaaniksi”, peräänkuulutti Yhdysvalloille tiukempaa rajakontrollia.

”Jos ette kontrolloi rajojamme, tuhoatte maamme”, Dimon sanoi. ”Nyt ne lähettävät tulijat New Yorkiin ja sen sellaista, joten nyt kaikki superliberaalit ystäväni joutuvat näkemään, millainen ongelma se on.”

Newsweek-lehti otti yhteyttä Dimonin edustamaan finanssiyhtiö JP Morganiin, jonka edustaja kieltäytyi kommentoimasta toimitusjohtajansa lausuntoa.

Yhdysvaltain tulli- ja rajaviranomaisten virallisten tietojen mukaan viime vuonna Meksikon vastaiselta rajalta Yhdysvaltoihin pyrki yli 2,4 miljoonaa maahanmuuttajaa. Määrä on suurempi kuin vuonna 2021, jolloin vastaava määrä oli 1,7 miljoonaa.

”Haluamme auttaa maailmaa, mutta rajoja on kontrolloitava”

Republikaanit ovat syyttäneet presidentti Joe Bidenin hallinnon rajapolitiikan vain kannustavan laittomaan siirtolaisuuteen.

Dimonin kommentit Ukrainasta ja maahanmuutosta liittyvät Yhdysvalloissa valmisteilla olevaan demokraattien ja republikaanien väliseen yhteiseen kompromissisopimukseen. Puolueet pyrkivät pääsemään sopuun paketista, joka turvaisi liittovaltion rahallisen tuen mm. Ukrainalle sekä panostukset Meksikon vastaisen rajan valvontaan.

Dimon sanoi, ettei hän ole lukenut aloitetta kokonaan, mutta hänen mielestään se ainakin kuulostaisi kannatettavalta. Finanssipomo lisäsi, että Yhdysvaltojen tulisi siirtää maahanmuuton painopistettä kyvykkäisiin osaajiin.

”Haluamme auttaa maailmaa, mutta rajoja on kontrolloitava”, hän sanoi.

Viime vuosina Dimon on profiloitunut keskitien näkemysten edustajana ja pragmaatikkona. Hän ei myöskään näytä nöyristelevän vasemmistoaktivisteja. Hänen yhtiönsä on jatkanut mm. öljyteollisuuden rahoittamista. Vuonna 2022 energiakriisin aikaan hän piti epärealistisena luopua suoriltaan perinteisistä energiamuodoista ja tyrmäsi vaatimukset ESG-agendan käyttöönotosta.

SUOMEN UUTISET