Kreikan velkakriisi on edennyt jo siihen vaiheeseen, että luulot sovun saavuttamisesta alkavat varista tuuleen, talouslehti Financial Times kirjoittaa. Kreikka toimitti hieman myöhässä uusimman sopeuttamisohjelmaehdotuksensa. Ehdotus ei kuitenkaan lämmittänyt velkojien mieltä.

Kreikan ja velkojien välillä hiertää kysymys Kreikan talouden ns. perusylijäämän saavuttamisesta. Perusylijäämä tarkoittaa valtiontalouden ylijäämää, kun menoista jätetään huomioimatta velanhoitokulut.

Kreikan uusimmassa ehdotuksessa perusylijäämän suuruutta oli nostettu lähemmäs velkojien ehdotusta. Kreikasta toivotaankin, että velkojamaat tulevat omalta osaltaan vastaan omine myönnytyksineen.

Velkojien näkemys perusylijäämän suurudesta on kaikin puolin tyydyttävä. Kreikan toimittamista papereista ei vain käynyt mitenkään ilmi se, miten tähän perusylijäämään päädytään. Velkojien mielestä Kreikan toimilla tavoitteesta jäädään toivottoman kauas.

Kreikan hallituksen ystävät vähissä

Kreikan hallituksen ponnistuksiin suopeimmin suhtautuneen Euroopan komissionkin lämminhenkisyys on alkanut jäähtyä. Kreikan pääministeri Aleksis Tsipras piti perjantaina puheen parlamentilleen, jossa hän jakoi komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mielestä harhaanjohtavaa tietoa. Tsipras kertoi velkojien tarjouksen olleen ”ottakaa tai jättäkää” -tyylinen viimeinen tarjous.

Tsipras kertoi lisäksi, että kreikkalaisten tulisi olla ylpeitä siitä, ettei maan hallitus aio taittua moisen ultimaattumin edessä. Juncker väittää Tsiprasin hyvin tienneen, ettei kyseessä ollut suinkaan vihoviimeinen tarjous. Lisäksi Junckeria kismitti Tsiprasin puheessa se, että Tsipras antoi ymmärtää velkojien sopimusluonnoksen olleen yksin Junckerin käsialaa.

Juncker kertoi vielä tuolloin Tsiprasin olevan hänen ystävänsä, mutta että Tsiprasin tulisi hieman tarkkailla sanomisiaan. Tsipras yritti soittaa seuraavana päivänä Junckerille, mutta Juncker ei ottanut puhelua vastaan. Juncker kertoi, että hän odottaa ensin Kreikan uutta sopimusluonnosta.

Euroopan komissiossa arvellaan nyt sopimusluonnoksen saavuttua, ettei Kreikka edes pyri neuvotteluissa sopimukseen. Kreikkalaisilla on toki samanlainen tunne velkojien sopimusluonnosten suhteen.

Kahdenkymmenenyhdeksän komissaarin tapaamisessa mukana ollut virkamies kertoo FT:lle Junckerin sanoneen, että ”Ateena on menettänyt Euroopan komission”. Keskiviikoksi järjestetty tapaaminen Tsiprasin ja velkojia edstavan instituutioiden on vaarassa jäädä toteutumatta.

Juncker totesi, ettei hän aio osallistua kokoukseen, jos Tsiprasilla on samanlainen asenne kuin viime viikolla. Euromaiden valtiovarainministereistä muodostuvan euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Djisselbloem niin ikään toteaa FT:n mukaan, että tapaaminen voi joutua peruutuslistalle. Lisäksi kreikkalaiset ovat todenneet, ettei Tsipraskaan osallistu, mikäli velkojilta ei tule merkkejä halusta kompromissiin.

Tiimalasissa pölyt jäljellä

Aika käy kuitenkin vähiin. Kesäkuun 30. päivänä erääntyy helmikuussa sovittu toisen tukiohjelman pidennys. Toisesta tukipaketista on edelleen maksamatta 7,2 miljardin euron erä. Osapuolten tulee siihen mennessä päästä sopimukseen, sillä muutoin koko tukierä erääntyy, eikä Kreikalla ole enää edes mahdollisuuksia siihen.

Viime hetken sopimuskaan ei päätä Kreikan kriisiä, sillä maalla on jatkossakin tarvetta tukirahoitukselle, koska Kreikan markkinakorot ovat toivottoman korkealla.

Euroryhmän kokous on 18. kesäkuuta ja sitä seuraavana päivänä on EU-maiden valtiovarainministerien kokous. Tämän jälkeen EU-maiden johtajat tapaavat Brysselissä 25.-26. kesäkuuta.

Käytännössä sopimuksen olisi syytä olla valmis euroryhmän kokouksen päätyttyä, sillä sopimus tarvitsee vielä hyväksynnän kansallisissa parlamenteissa.

Henri Myllyniemi