Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde pitää Kreikan eroamista yhteisvaluutta eurosta mahdollisena. Hän ei usko Kreikan ja muiden euromaiden pääsevän lähiaikoina ratkaisuun Kreikan talousohjelmasta. Lagarden mukaan Kreikan lähtö ei kuitenkaan tarkoittaisi koko yhteisvaluutan hajoamista.

IMF on tarjonnut Kreikalle lisää maksuaikaa pitkin kesäkuuta erääntyville tukiluottoerille. Erääntyviä luottoja on kesäkuussa yhteensä noin 1,6 miljardia euroa. Uusi takaraja on kesäkuun loppu.

Euromaitakin painostetaan sopuun

IMF lähti Kreikan ohjelmaan katsomalla rahaston omia rahoitussääntöjä läpi sormien. IMF on nyt tiukentanut lainakriteereitään. Samalla IMF on hoputtanut muita euromaita löysäämään Kreikan ohjelmaa joiltain osin, jotta ratkaisu nykyiseen pattitilanteeseen löytyisi.

IMF:n lisäksi Yhdysvallat on kehottanut euromaita hieromaan sovintoa Kreikan kanssa. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew ei usko, että Kreikka tai muut euromaat tahallaan keikuttelisivat venettä. Hän toivoi europäättäjiltä kuitenkin joustavampaa asennetta Kreikkaa kohtaan.

Toisin kuin Lagarde, Lew ei pysty varmuudella sanomaan mitä Kreikan poistuminen eurosta merkitsisi. Hän toivoikin osapuolten tekevän kaikkensa, ettei Kreikka lipsahda ulos eurosta ”vahingossa”.

Lew’n ulostulo sai Saksan takajaloilleen. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble jyrisi, että kyseessä on Euroopan, eikä Yhdysvaltain asia.

Syrizan rivit alkavat rakoilla

Kreikan päähallituspuolue Syrizan sisällä on alkanut kiehua. Vasemmistopuolueen sisällä on oma umpivasemmistolainen ryhmänsä, jossa Kreikan ja muiden euromaiden välisen neuvottelun takkuaminen on ollut piinaavaa seurattavaa.

– Olisiko se nyt niin suuri katastrofi? Panagiotis Lafazanis, maan energia-, teollisuus- ja ympäristöministeri kysyi puolueensa hätäkokouksessa Kreikan euroeron seurauksista.

Lafazanis johtaa tätä puolueen vasemmistosiipeä. Pääministeri Aleksis Tsipras tarvitsee kaikkia puolueensa jäseniä, sillä yhteishallitus Itsenäiset Kreikkalaiset -puolueen kanssa on enemmistöltään hyvin kapea.

Puolue äänesti jatkosuunnitelmista. Pääministeri Tsipras sai luottamuksen jatkaa neuvotteluja muiden euromaiden kanssa.

Henri Myllyniemi