Talouslehti Financial Timesin kolumnisti Wolfgang Münchau on huolissaan Euroopan viime vuosien kehityksestä. Hänen mukaansa on aivan ymmärrettävää, että euron ja EU:n vastustus on kasvamassa.

Münchau kuvailee Kreikan talouskriisin valittuja ratkaisumenetelmiä epäonnistuneiksi. Niitä aiotaan jatkaa siitä huolimatta vielä viidenkin vuoden jälkeen. Kreikasta on tulossa romahtanut valtio (failed state).

Luottotappiot otetaan hiljalleen

Münchau pitää Kreikkaa maksukyvyttömänä. Yhä uusien luottojen myöntäminen, sekä vanhojen luottojen uusiminen alhaisilla koroilla ja pitkillä maksuajoilla, on hänen mukaansa sama asia kuin luottojen alaskirjaus.

Hiljalleen lipuvat luottotappiot ovat kuitenkin poliittisesti helpompi niellä luottoja myöntäneille euromaille. Münchaun mukaan tämä politiikka ei kuitenkaan toimi, koska se on teennäistä ja teeskentelevää.

Se on aiheuttanut myös sen, ettei Kreikka pysty maksamaan velkojaan. Vyönkiristys on romuttanut Kreikan tulot ja työttömyys on räjähtänyt käsiin. Euroopan keskuspankin rahapolitiikan virheet ovat johtaneet euroalueen deflaatioon. Tämä estää Kreikkaa saamasta euroajan alun aikana menetettyä kilpailukykyä takaisin.

Pää pois pensaasta

Münchau huomauttaa, ettei Kreikka ole ainoa uhkatekijä Euroopalle. Maanosaa uhkaa myös Ukrainan tilanteen valuminen samanlaiseen kaaokseen kuin Kreikassa on käynyt – joskin eri syystä.

Euroopan päättäjien olisi hänen mukaansa pitänyt kohdata Kreikan ja Ukrainan kriisit heti ensi metreillä, ja ottaa ne vakavasti. Kitkuttelemalla ja lykkäämällä ongelmia tuonnemmaksi Eurooppa on luonut itselleen taloudellisen uhan ja vaarantanut turvallisuutensa. Päätä on pidetty pensaassa ja teeskennelty kaiken olevan mallillaan.

Eurooppa on taantunut euroaikana

Münchau tunnustaa olleensa Euroopan yhdentymisen kannattaja, mutta hän ei löydä enää perusteluja puolustaa nykykehitystä. Nykypolitiikan vastustamiselle on olemassa järkiperäisiä syitä. Yhteisvaluutan ja jopa koko EU:n vastustaminen ei ole hänestä enää epäloogista.

Kehitys ei ole Münchaun mukaan vain jämähtänyt paikoilleen, vaan se on ottanut askeleita menneisyyteen. Eurooppa taantuu.

Münchaun mielestä ihmisten, pääomien, tuotteiden ja palveluiden vapaan liikkuminen EU-alueella on kohdannut rajoitteita. Edes EU-kansalaisen oikeus asettua asumaan mihin tahansa EU-maahan ei ole enää itsestään selvää.

EU:n yhteiset markkinat ovat nyt enemmän jumissa kuin ennen talouskriisiä. Britit haastavat EU-kansalaisten asumisoikeuden Isossa-Britanniassa.

Kreikka haluaa ulos?

Yhteisvaluutta euro on taantunut nykyaikaiseksi versioksi kultakannasta. Kultakannasta luovuttiin 1930-luvulla talouskriisin vuoksi, ja maat pääsivät ulos deflaation kurimuksesta takaisin kasvu-uralle.

Münchau uskookin, että Kreikalla voi olla tavoitteena päästä ulos euron pakkopaidasta.

Hän kertoo, että jos joku olisi 20 vuotta sitten esittänyt yhteisvaluutalle samanlaista kritiikkiä kuin nyt, hän olisi pitänyt näkemyksiä vähintäänkin muukalaisvastaisena – mutta ei enää.

Henri Myllyniemi

Tagit